20 thënie të urta nga William Shakespeare

Prishtinë | 28 Kor 2020 | 10:00 | Nga Ekonomia Online

William Shakespeare konsiderohet si shkrimtari më i shkëlqyer i gjuhës angleze. Është një ndër shkrimtarët më të mëdhenj të të gjitha kohërave. Ishte  komediograf, dramaturg, por edhe aktor. Ai jo vetëm që shkroi disa tragjedi të jashtëzakonshme të cilat hynë në historinë e letërsisë botërore, por edhe shumë komedi dëfryese që nuk u shfaqen kurrë nëpër skenat angleze.

Më poshtë, 20 thënie të pavdekshme të dramaturgut më të madh të të gjitha kohërave:

Vetë bukuria nuk i josh sytë e njeriut, pa një orator.

Njeriu nuk e di se sa shumë një fjalë e rëndë, mund të helmojë simpatinë.

Edhe pse kjo është çmenduri, sërish ka metodë brenda saj.

Përshtatini veprimin fjalës dhe fjalën veprimit.

Kur fjalët janë të pakta, ato rrallëherë shpenzohen kot.

Nuk ka asgjë të re nën diell.

Ne e dimë se çfarë jemi, por nuk e dimë se çfarë mund të jemi.

Dashuria e kërkuar është e mirë, por e dhënë pa u kërkuar, është edhe më e mirë.

Disa rriten prej mëkatit dhe disa bien prej virtytit.

Pjesa tjetër është heshtje.

Mos i mëso buzës një përbuzje të tillë, sepse buza është bërë për të puthur, zonjë, jo për të tillë përbuzje.

Ena bosh bën tingullin më të fortë.

Një budalla e mendon veten të mençur, por një njeri i mençur e di veten për budalla.

Sa larg i hedh rrezet e tij ai qiri i vogël! Po kështu shkëlqen një punë e mirë në një botë të mërzitshme.

Një trëndafil, cfarëdolloj emri tjetër të kishte, do të mbante aromë po kaq të mirë.

Jepi gjithësekujt veshin, por pak njerëzve zërin tënd.

Por dashuria është e verbër, dhe të dashuruarit nuk mund të shohin.

Dyshimet tona janë tradhëtare, dhe na bëjnë të humbasim të mirat që shpesh mund të fitojmë, nga frika e të provuarit.


Fjalë Kryesore:

Të ngjashme