Thëniet më të Bukura nga Alfred Whitehead

Prishtinë | 26 Tet 2021 | 22:10 | Nga Ekonomia Online

Alfred North Whitehead ishte një matematikan dhe filozof anglez.

Ai njihet më së miri si figura përcaktuese e shkollës filozofike të njohur si filozofia e procesit, e cila sot ka gjetur zbatim në një shumëllojshmëri të gjerë disiplinash, duke përfshirë ekologjinë, teologjinë, arsimin, fizikën, biologjinë, ekonominë dhe psikologjinë, ndër të tjera. zonave.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion të thënieve më të bukura të këtij polimati:

Nëse një qen kërcen në prehrin tuaj, kjo është për shkak se ai është i dashur me ju; por nëse një mace bën të njëjtën gjë, kjo ndodh sepse prehri juaj është më i ngrohtë.

Duhet një mendje shumë e pazakontë për t’u marrë me analizën e të zakonshmes.

Arti është imponimi i një modeli të përvojës, dhe kënaqësia jonë estetike është njohja e modelit.

Qytetërimi përparon duke zgjeruar numrin e veprimeve të rëndësishme që ne mund t’i kryejmë pa i menduar për to.

Ne mendojmë në përgjithësime, por jetojmë në detaje.

Filozofia fillon me habi. Dhe në fund, kur mendimi filozofik ka bërë më të mirën, çudia mbetet.

… thjeshtësia e vetme që duhet besuar është thjeshtësia që gjendet në anën e largët të kompleksitetit.

Që në fillim të edukimit të tij, fëmija duhet të përjetojë gëzimin e zbulimit të gjërave vetë.

Ëndrrat e ëndërrimtarëve të mëdhenj nuk përmbushen kurrë, ato gjithmonë tejkalohen.

Gabimi është çmimi që paguajmë për përparimin.

Nuk ka të vërteta të plota; të gjitha të vërtetat janë gjysmë të vërteta. Po përpjekjet për t’i trajtuar ato si të vërteta të tëra fusin djallin në lojë.

Arti i përparimit është të mbrosh rendin mes ndryshimit dhe të ruash ndryshimin mes rendit.

Çdo ide vërtet e re duket e çmendur në fillim.

Gjithçka me rëndësi është thënë më parë nga dikush që nuk e ka zbuluar.

Në logjikën formale, një kontradiktë është sinjali i një disfate; por në evolucionin e njohurive reale shënon hapin e parë në progres drejt një fitoreje.

Ne nuk mund të mendojmë së pari dhe të veprojmë më pas. Që nga momenti i lindjes ne jemi të zhytur në veprim dhe mund ta drejtojmë atë vetëm duke menduar.

Problemi me zeron është se ne nuk kemi nevojë ta përdorim atë në funksionimin e jetës së përditshme. Askush nuk del të blejë zero peshk.

Themeli i nderimit është ky perceptim, se e tashmja mban brenda vetes shumën e plotë të ekzistencës, mbrapsht dhe përpara, gjithë atë amplitudë kohore, që është përjetësia.

Natyra është ndoshta mjaft indiferente ndaj preferencave estetike të matematikanëve.

Qëllimi i të menduarit është të lëmë idetë të vdesin në vend që të vdesim ne vetë.

Qëllimet e mendimit shkencor janë të shohin të përgjithshmen në të veçantën dhe të përjetshmen në atë kalimtare.

Thelbi i tragjedisë dramatike nuk është pakënaqësia. Ai qëndron në solemnitetin e punës së pamëshirshme të gjërave.

Askush nuk ka të drejtë të flasë më qartë sesa mendon.

Në kushtet e jetës moderne rregulli është absolut, raca që nuk vlerëson inteligjencën e stërvitur është e dënuar.

Jeta është komplekse në shprehjen e saj, duke përfshirë më shumë se perceptimin, domethënë dëshirën, emocionin, vullnetin dhe ndjenjën.

Merrni njohuritë tuaja shpejt dhe më pas përdorni ato. Nëse mund t’i përdorni, do t’i ruani.

Qëllimet e mendimit shkencor janë të shohin të përgjithshmen në të veçantën dhe të përjetshmen në atë kalimtare.

Përkufizimi më i thellë i rinisë është jeta ende e paprekur nga tragjedia.

Një student nuk duhet të mësohet më shumë sesa mund të mendojë.

Paniku i gabimit është vdekja e përparimit dhe dashuria për të vërtetën është mbrojtja e tij.

Është një dikotomi e rreme të mendosh për Natyrën dhe Njeriun. Njerëzimi është një faktor në Natyrë që shfaq në formën e tij më intensive plasticitetin e Natyrës.

Që nga momenti i lindjes ne jemi të zhytur në veprim dhe mund ta drejtojmë atë në mënyrë të përshtatshme vetëm duke menduar.

Filozofia është një përpjekje për të shprehur pafundësinë e universit në termat e kufizimeve të gjuhës.

Ajo që ne e perceptojmë si të tashmen është skaji i gjallë i kujtesës i ngjyrosur me pritje.

Shkenca është një lum me dy burime, burimin praktik dhe atë teorik.

Të ngjashme