Thëniet më të bukura nga romancierja Jane Austen

Prishtinë | 20 Nën 2022 | 00:54 | Nga Ekonomia Online

Jane Austen ishte romanciere e shquar angleze. Në 6 romanet që ka shkruar, është fokusuar në botën e femrës, realitetin e vështirë social-ekonomik, sfidat e martesës dhe nevojën për ti dhënë një dimension më të madh lirie.

Në romanet e saj dallohet ironia e hidhur, humori dhe përshkrimi i detajuar i realitetit. Vepra më e njohur e saj është “Krenari dhe paragjykim”.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi përzgjedhur një koleksion të thënieve më të bukura të Austen:

Nuk është ajo që themi ose mendojmë që na përcakton, por ajo që bëjmë.

Ka njerëz, të cilët sa më shumë të bësh për ta, aq më pak do të bëjnë për veten e tyre.

Personi, qoftë zotëri apo zonjë, të cilit nuk i pëlqen një roman i mirë, duhet të jetë budalla në mënyrë të padurueshme.

Nuk ka asgjë që nuk do të bëja për ata që janë vërtet miqtë e mi. Nuk e kam atë nocionin t’i dua njerëz përgjysmë, nuk është natyra ime.

Imagjinata e një zonje është shumë e shpejtë; hidhet nga admirimi në dashuri, nga dashuria në martesë në një moment.

Unë nuk dua që njerëzit të jenë shumë të sjellshëm, pasi më kursen mundimin që t’i pëlqej shumë.

Sa më shumë që njoh botën, aq më shumë jam e bindur se nuk do të shoh kurrë një njeri që mund ta dua vërtet. Unë kërkoj kaq shumë!

Eshtë një e vërtetë e pranuar botërisht, që një burrë beqar që zotëron një pasuri të mirë, duhet të ketë nevojë për grua.

Njerëzit e zemëruar nuk janë gjithmonë të mençur. Unë lehtë mund ta falja krenarinë e tij, nëse ai nuk do ta kishte mbytur timen.

Ah! Nuk ka asgjë si të qëndrosh në shtëpi, për një rehati të vërtetë.

Unë duhet të mësoj të jem e kënaqur me të qenit më e lumtur se sa e meritoj.

Në momentin e parë që e pashë, zemra ime ishte zhdukur në mënyrë të pakthyeshme.

Gjërat pa kuptim pushojnë së qeni të kota nëse ato bëhen nga njerëz të mençur në një mënyrë të pacipë.

Miqësia është sigurisht balsami më i mirë për dhimbjet e zhgënjimit të dashurisë.

Nëse do të të doja më pak, do isha në gjendje të flisja më shumë për ty.

Unë nuk e kam kënaqësinë të të kuptoj.

Unë mund ta kem humbur zemrën, por jo vetëkontrollin tim.

Unë jam krijesa më e lumtur në botë. Ndoshta njerëz të tjerë kanë thënë kështu më parë, por jo me një drejtësi të tillë. Unë jam më e lumtur edhe se Xhein; ajo vetem buzeqesh, une qesh.

Kur të dashurohem, do të jetë përgjithmonë.

Për çfarë jetojmë, për të dhuruar shfaqje për fqinjët tanë, dhe për të qeshur me ta nga ana jonë?

Unë gjithmonë e meritoj trajtimin më të mirë, sepse nuk duroj kurrë ndonjë tjetër.

Deri në këtë moment nuk e njoha kurrë veten.

Jeta nuk është tjetër veçse një radhitje e shpejtë e gjërave boshe.

Ai është një zotëri, dhe unë jam vajza e një zotërie. Deri më tani jemi të barabartë.

Mendimi im i mirë po humbi njëherë, humbet përgjithmonë.

Nëse do të mund ta dija zemrën e tij, gjithçka do të bëhej më e lehtë.

Distanca nuk është asgjë kur dikush ka një motiv.

Asgjë nuk më lodh më shumë, sesa kur bëj atë që nuk më pëlqen.

Sa krijesa të çuditshme janë vëllezërit!

Deklaroj se në fund të fundit nuk ka kënaqësi si leximi! Sa shpejt që njeriu lodhet nga gjithçka tjetër përveçse nga një libër!

Oh, Lizzy! Bëj gjithçka në vend që të martohesh pa dashuri.

Mary dëshironte të thoshte diçka shumë të arsyeshme, por nuk dinte si.

Askush nuk mund të tregojë se çfarë vuaj! Por gjithnjë është kështu. Ata që nuk ankohen kurrë nuk janë të mëshirshëm.

Një grua, veçanërisht nëse ka fatin e keq të dijë ndonjë gjë, duhet ta fshehë atë sa më mirë që të mundet.

Njëra gjysmë e botës nuk mund të kuptojë kënaqësitë e tjetrës.

Cilën nga të gjitha gjërat e mia të rëndësishme do t’ju tregoj së pari?

Ajo ishte e ndjeshme dhe e zgjuar, por e etur në gjithçka; hidhërimet, gëzimet e saj nuk mund të kishin moderim.

Sa shpejt i gjejmë arsyet për të aprovuar atë që na pëlqen.

Do jem e qete. Unë do të jem zonja e vetvetes.

Nëse aventurat nuk do t’i ndodhin një zonje të re në fshatin e saj, ajo duhet t’i kërkojë ato jashtë vendit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme