Thëniet më të bukura nga Washington Irving

Prishtinë | 26 Tet 2021 | 17:25 | Nga Ekonomia Online

Washington Irving (1783 – 1859) ishte një shkrimtar, eseist, historian, biograf dhe diplomat amerikan.

Ai njihet sidomos për tregimet e shkurtra “Rip Van Winkle” dhe “Legjenda e gjumit të përgjumur” – pjesë e “Librit Sketch”, koleksioni i tregimeve të shkurtra që i dhanë atij njohjen ndërkombëtare.

Washington Irving është quajtur babai i tregimit të shkurtër amerikan për shkak të kontributit të tij të hershëm dhe unik në formular.

Për lexuesit e Ekonomia Online, kemi përzgjedhur një koleksion me thëniet e tij më të bukura:

Mendjet e mëdha kanë qëllime. Mendjet e vogla kanë dëshira.

Kur miqtë nisin e të përgëzojnë për pamjen tënde djaloshare, të jesh i sigurt që ata po mendojnë se ti po plakesh.

Gjuha është i vetmi mjet që bëhet më i mprehtë duke u përdorur.

Mosha është çështje ndjenjash, jo vitesh.

Nuk ka kurrë xhelozi aty ku nuk ka respekt të fortë.

E gjithë jeta e një gruaje është një histori e dashurive.

Kur përreth nesh, gjërat tokësore bëhen të parëndësishme, librat e ruajnë akoma të gjithë vlerën.

Një baba mund t’i kthejë shpinën fëmijës së tij, vëllezërit dhe motrat mund të bëhen armiq të ashpër, burrat mund të braktisin gratë e tyre, gratë burrat e tyre. Por dashuria e nënës iu qëndron të gjithave.

Nuk ka gjë më të keqe se ambiciet e njerëzve të rëndomtë që mendojnë se lartësohen duke poshtëruar tjetrin.

Në zemrën e çdo femre të sinqertë ka një shkëndijë të zjarrit hyjnor, e cila rri e shuar nën dritën e begatisë, por që ndizet dhe ndriçon në orët e errëta të fatkeqësisë.

Gjëja më e lehtë për të bërë, sa herë që dështoni, është të përulni veten duke fajësuar mungesën e aftësisë suaj për fatkeqësitë tuaja.

Historia është regjistri i krimeve dhe dhimbjeve që njeriu u ka shkaktuar njerëzve të tjerë.

Një qen që leh është më i dobishëm se një luan që fle.

Martesa është mundimi i njërit, lumturia e dyve, grindja dhe armiqësia e treve.

Një gjuhë e mprehtë është i vetmi mjet i thiktë që përmirësohet nga përdorimi.

Krishtlindjet janë një kohë kur duhet të ndezim zjarrin e mikpritjes, në shtëpi dhe flakën e përzemërt të dashamirësisë në zemër.

Të ngjashme