Shpella e Radavcit, bukuri e rrallë natyrore që duhet vizituar (Foto)

Prishtinë | 06 Shk 2017 | 10:37 | Nga

Shpella e Radavcit, e cila njihet si ‘Bukuroshja e fjetur’, ndodhet vetëm 11 kilometra larg qytetit të Pejës dhe tani për tani mund të vizitohet shtegu vetëm 300 metra prej rreth 2.1 kilometra sa mendohet se është ai shteg.

Kjo shpellë veçohet edhe në aspektin arkitektonik sepse paraqitet si objekt banimi i krijuar nga natyra.

Hyrja e shpellës është nga veri-lindja me një korridor të ngushtë, i cili ka formën e një tuneli, menjëherë në hyrje të saj fillojnë zbukurimet e para të saj, ndërsa kjo shpellë është e ndriçuar nga një dritare natyrore e cila gjendet në pjesën e sipërme të saj.

shpella_e_radavcit_1

‘Bukuroshja e fjetur’ është e ndarë në tri pjesë:Galeria hyrëse e cila gjendet në fillim të shpellës, galeria qendrore në të cilën gjenden zbukurime të tjera, si dhe lakuriqët të cilët janë karakteristikë e kësaj pjese dhe  janë të ekspozuar në pjesën qendrore, prandaj galeria qendrore ndryshe njihet edhe si galeria e lakuriqëve.

993967_10151918584465466_1067376472_n

Pjesa e fundit e shpellës është galeria e vaskave, njëherësh pjesa më e bukur e shpellës. Këto vaska janë të formuara nga rrjedha e ngadalshme e ujit. Pranë këtyre vaskave gjendet edhe forma e gdhendur e një dore e cila është edhe simboli i shpellës.

Lexo edhe:  Ballazhi në garë për dizajnimin e logos së marrëdhënieve Shqipëri-Izrael

1272907_10151918585265466_763631689_o

Gjatësia e saj është 2.1 kilometra, por për vizitorë është mundësuar shtegu vetëm 300 metra’’, tregoi Katallozi.

12729230_1065228690167152_7264738288468683123_n

Për hapjen e shpellës së Radavcit janë investuar rreth 25 mijë euro dhe hapja e saj krijon qasje të re turistike në vend si dhe ndikon në zhvillimin e turizmit në Kosovë.

12742827_1065228660167155_2265899235081718768_n

Jo shumë larg nga kjo shpellë, buron lumi i Drinit të Bardhë, i cili jep një pamje madhështore në formën e ujëvarës më të madhe jo vetëm në vendin tonë por edhe në rajon dhe tani ky kompleks paraqet një atraksion të vërtetë turistik.

Lexo edhe:  Alban Skënderaj i shqetësuar për çmimin e naftës (foto)

12993613_1174297545937373_9048028990939120171_n

Vizitorët mund të shohin atraksione interesante të krijuara nga natyra, që do të ju mahnitin.

13015364_1174297889270672_8098684715482496506_n

Sipas studiuesve, kjo shpellë ka indikacione të periudhës së paleolitit, andaj duhet të ketë një trajtim të posaçëm për arsye se në vendin tonë akoma nuk janë konfirmuar gjurmët e kohës së gurit, përkatësisht paleolitit.

13015514_1174297745937353_1237911449831595197_n

 

13061989_1174297855937342_8231574151519729301_n

 

13138963_10201529885205734_7346320296212415279_n

 

 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme