700 milionë për katër sektorë, ku do të harxhohet buxheti i 2022-ës?

Prishtinë | 18 Dhj 2021 | 11:59 | Nga Ekonomia Online

“Kësi buxheti nuk ka pasë kurrë Kosova”, pati deklaruar kryeministri Albin Kurti në prezantimin e Projektligjit për Buxhetin e vitit 2022.

Ky projektligj u bë ligj të premten në Kuvendin e Kosovës me 65 vota për të deputetëve.

Më pas Qeveria e Kosovës tha se përmes këtij ligji sigurohet qëndrueshmëri e financave publike, ringjallje e ekonomisë e orientim drejt prodhimit vendor, përkrahje të punësimit e fuqizim të grave dhe zhvillim të qëndrueshëm ekonomik e rritje të mirëqenies qytetare.

Por, në cilët sektorë kryesisht do të shkojnë 2 miliardë e 748 milionë euro?

20 milionë euro janë ndarë për skemën e punësimit të garantuar për të rinj, 45 milionë euro për shtesat për lehonat dhe fëmijë dhe 35 milionë euro për skemat sociale e pensionale.

Për investime, Qeveria ka ndarë 40 milionë euro për prodhuesit vendorë, 40 milionë euro për ringritjen e ndërmarrjeve publike dhe mbi 700 milionë euro për sektorin e arsimit, shëndetësisë, kulturës, infrastrukturës e sigurisë.

Kurti pati thënë se shumë prej ndarjeve buxhetore janë bërë për herë të parë në Kosovë.

Një prej tyre janë 100 milionët e ndarë për Forcën e Sigurisë së Kosovës, për të cilën Kurti tha se “e kemi projektin tonë madhor”.

Për herë të parë, në planet e shpenzimit të parave të Kosovës hynë edhe shqiptarët e Luginës së Preshevës me 2 milionë euro mbështetje. Po ashtu, 10 milionë euro janë ndarë për blerjen e objekteve të ambasadave e Kosovës në shtetet e tjera.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme