Bankat komerciale, financuese apo shkatërruese të bizneseve

Prishtinë | 26 Dhj 2018 | 08:51 | Nga Ekonomia Online

Sektori financiar dhe bankar në Kosovë, vlerësohet jo vetëm më fitimprurësi, por edhe sektori me performancën më të qëndrueshme. Ky sektor, karakterizohet me një prezencë të madhe të kapitalit të huaj, ku 87 për qind e aseteve totale menaxhohen nga bankat e huaja, kështu që kapitali i huaj dominon në 8 prej 10 bankave që operojnë aktualisht në Kosovë.

Vlera e kredive dhe depozitave po thua se për çdo vit është rritur. Sipas të dhënave të Bankës Qendrore të Republikës se Kosovës, gjatë këtij viti shuma e kredive ka arritur në 2.7 miliardë euro duke shënuar rritje vjetore prej mbi 11 për qind. Norma mesatare e interesit për kredi ka shënuar rënie në 6.6 për qind.

Kurse vlera e depozitave në 10 bankat komerciale ka arritur në 3.2 miliardë euro. Ndërkaq, norma e kredive joperformuese është 2.7 për qind, normë kjo që konsiderohet më e ulëta në rajon dhe njëherësh tregues i qëndrueshmërisë financiare.

Por, ndryshe vlerësohet roli i sektorit bankar në zhvillimin e përgjithshëm ekonomik. Ekspertë për çështje financiare thonë se ky sektorë nuk ka sjell rritje ekonomike, ka varfëruar familjet, ngufatur bizneset pasi për një kohë të gjatë ka mbajtur norma të larta interesi në dy shifrore dhe me afat të shkurtër të kthimit të kredisë.

Naim Gashi, ekspert për çështje ekonomike tha për Radion Evropa e Lirë se arsyeja kryesore e frenimit të zhvillimit ekonomik në Kosovën e pas luftës është pikërisht sistemi bankar, i cili me kamatat e larta ka ndikuar në ngufatjen e zhvillimit të ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme dhe gjithashtu ka varfëruar popullatën.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme