Bankat mund të bëhen “djemtë e mirë” në këtë krizë

Prishtinë | 15 Mar 2020 | 18:48 | Nga Ekonomia Online

Bankat e Europës kanë një shans të jenë “djemtë e mire” në krizën e Coronavirusit.

Të paktën kjo është ajo që politikëbërësit e BE-së shpresojnë pasi të zbutin rregullat dhe ofrojnë garanci qeveritare për të mbështetur huadhënësit gjatë pasojave ekonomike. Ata presin që bankat të jenë pjesë e zgjidhjes sesa të problemit, në kontrast me një duzinë më parë gjatë krizës më të rëndë financiare.

“Aftësia e ekonomisë sonë për një situatë të tillë të pashembullt gjithashtu do të varet nga bankat dhe gatishmëria e tyre për të dhënë hua”, tha Shefja e Konkurrencës e Komisionit Europian, Margrethe Vestager të premten në përcaktimin e udhëzimeve për garancitë qeveritare ose masa të tjera për të mbajtur përsipër biznesin.

COVID-19 kërcënon të dëmtojë ekonominë e BE-së pasi vendet vendosin kufizime sociale si baret, restorantet dhe shkollat ​​duke mbyllur udhëtimet, në një përpjekje për të ngadalësuar përhapjen e virusit.

Gjërat ishin shumë më ndryshe në vitin 2008. Bankat operuan me norma më të hollësishëm financiare dhe grumbulluan rreziqe që përfundimisht u ndezën në një shkrirje globale.

Kur huadhënësit morën ndihmë emergjente nga bankat qendrore dhe qeveritë, ata priren të mbledhin para dhe të rrisin pozicionet e tyre financiare, në vend që ta huazojnë atë për të ndihmuar biznesin dhe njerëzit.

Bankat tani janë shumë më të forta. Autoritetet kanë mandatuar masa mbrojtëse të tilla si mbështetës kapitali më të lartë në një rregullim global të koordinuar të sistemit.

Huadhënësit janë akoma duke marrë një ndihmë nga qeveria, pasi trazirat e tregut po e bëjnë më të vështirë për bankat edhe më të shëndetshme të mbajnë fondet e punës. Por ata nuk kanë asnjë justifikim tani për të anuluar ritmet e kreditit, autoritetet po e bëjnë të qartë në krizën aktuale të shkaktuar nga shëndetësia.

Kanali bankar

Qeveritë mund të duan të përdorin bankat si një “kanal” për të mbështetur biznesin dhe ekonominë, u tha Vestager gazetarëve në Bruksel kur përshkroi masat për të ndihmuar huadhënësit. “Nëse ka nevojë të jetë në javët dhe muajt e ardhshëm, ne kemi rregulla në fuqi për t’iu mundësuar qeverive të sigurojnë që bankat të kenë likuiditet të duhur për t’u dhënë hua klientëve të tyre,” shtoi ajo.

Plani do t’i lehtësonte qeveritë të ofrojnë ndihmë përmes programeve në të gjithë industrinë. Komisioni po punon nga udhëzimet e përcaktuara gjatë krizës së madhe financiare për të siguruar disiplinim në procesin e ngritjes së bankave. Tani ai model do të përdoret për të siguruar që masat qeveritare nuk do të trajtohen si mjete shpëtimi, të cilat kërkojnë që bankat të thithin humbjet dhe të ristrukturojnë bizneset e tyre.

Qeveritë mund të garantojnë kreditë e bankave ose t’i ndihmojnë ata të mbajnë humbje në lidhje me shpërthimin, pa u prishur rregullat e ndihmës shtetërore. Bankat mund të kenë nevojë për ndihmë pasi Italia dhe vendet e tjera potencialisht kërkojnë të ndihmojnë huamarrësit në vështirësi duke ofruar moratoriume për shlyerjet.

Plani i Brukselit shton përpjekjet e rregullatorëve të tjerë për të çliruar muskujt bankar. (Shekulli)

Të ngjashme