Forcimi i ligjit ul rreziqet në sektorin bankar

Prishtinë | 12 Dhj 2016 | 19:46 | Nga

Kryetari i Kuvendit, Kadri Veseli, ka marrë pjesë në konferencën e fundvitit të bankës Pro Credit, ku morën pjesë përfaqësues të shumtë të komunitetit të biznesit.

Kryeparlamentari Veseli ka përgëzuar sektorin bankar në Kosovë për një vit të suksesshëm.

“Shumica e institucioneve financiare ndërkombëtare e vlerësojnë sektorin financiar në Kosovë si ndër më të suksesshmin në Evropën Juglindore”, ka thënë ai. Sipas kryeparlamentarit Veseli, borxhet e këqija në Kosovë e kanë normën edhe më të ulët se ato në Evropë, por duhet të diskutohet hapur edhe për ngecjet dhe trendin e pamjaftueshëm ekonomik.

“Sistemi bankar duhet ta gjejë rolin e vet në zhvillimin ekonomik”, ka thënë kryeparlamentari Veseli.

Kreu i Kuvendit ka thënë se është e thjeshtë të konstatohet se vetëm normat e interesit janë të larta, por do duhej të shqyrtoheshin edhe shumë faktorë të tjerë, ku prej më të rëndësishmëve është edhe kapitali njerëzor.

Ai ka thënë se duhet të shqyrtohet më shumë seriozitet çështja e reformave në arsim, në mënyrë që punëtorët tanë të jenë konkurrues me vendet e rajonit.

“Nuk mund të pretendojmë që kemi resurs kryesor burimet njerëzore, ndërsa në anën tjetër të jemi ndër vendet e radhitura shumë poshtë për nga njohuritë dhe cilësia e arsimit e të rinjve tanë”.

Në mënyrë që të përmbushim kërkesat e tregut për fuqi adekuate punëtore, kryeparlamentari Veseli ka thënë se duhet të mendojmë për krijimin e një skeme të ngjashme me vendet si Gjermania apo Zvicra, të marrjes së zanatit dhe kjo të rregullohet me ligj.

Kreu i Kuvendit ka thënë se duhet të eliminohet edhe burokracia e tepërt institucionale dhe të thjeshtohen sa më shumë që munden të gjitha procedurat.

“Sa më shumë kërkesa për leje, licenca apo kërkesa për autorizime nga burokratët, aq më shumë krijojmë hapësirë për korrupsion”.

I pari i Kuvendit ka folur edhe për forcimin e rendit e ligjit dhe ndikimin që mund të kenë në minimizimin e riskut të kreditimit. Ai ka theksuar edhe mungesën e një koncensusi të përgjithshëm për perspektivën ekonomike.

“Lufta politike e ngatërruar me çështje artificiale politike nuk po krijon hapësirë për ekonominë që të dalë në sipërfaqe. Është për të ardhur keq sesi nuk zgjidhen mjete për të bërë politikë dhe kjo e tëra shkon në dëm tëperspektivës ekonomike dhe integrimeve evropiane”.

Sektori privat, sipas Veselit, do të duhej të ishte shumë më kërkues dhe më prezent në krijimin e platformës politike në vend.

Në fund, kryeparlamentari Veseli i ka ftuar të gjithë që së bashku t’i bëjnë reformat e domosdoshme për Kosovën me perspektivë të qartë dhe të sigurt ekonomike.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme