Pesë gratë më të pasura në botë – në teknologji

Prishtinë | 13 Gus 2016 | 22:01 | Nga

Vetëm pesë nga 100 më të pasurit në botë në teknologji, sipas listës së “FORBES” të vitit 2016, janë gra. Katër janë sipërmarrëse që mbizotërojnë në industri të tilla si kumar online, software shëndetësore dhe prodhim i ekraneve të smartphone-ve. Njëra është femra ekzekutive më e pasur në botën e teknologjisë së lartë. Dy janë amerikane, dy janë nga Hong Kong dhe një nga Mbretëria e Bashkuar. Kolektivisht, grupi është me vlerë rreth 18.1 miliard $. Vlera mesatare e tyre neto është 3.6 miliard $, dukshëm nën mesataren 8.9 miliardë $ për listën në tërësi.

1. Gruaja më e pasur është Zhou Qunfei e cila jeton në Hong Kong , me një vlerë neto prej $ 6.4 miliardë lekë. Ajo zotëron shumicën e “Lens Technology”, një nga prodhuesit më të madh në botë të ekraneve për telefonat celular dhe tabletët. E lindur në një komunitet të varfër, rural në territorin e Kinës, Zhou ishte një punëtore fabrike në industrinë e qelqit para fillimit të kompanisë së saj. “Lens Technology” doli në publik në mars të vitit 2015.

2. Gruaja tjetër është Denise Coates, themeluese e firmës online të kumarit, Bet365, me një pasuri të vlerësuar prej 3.8 miliardë lekë $. Vlera neto e sipërmarrëses së Mbretërisë së Bashkuar u rrit me 900 milionë $ gjatë vitit të kaluar. Ajo zotëron rreth gjysmën e Bet365, një nga kompanitë më të mëdha në internet në botën e kumarit dhe është bashkë-CEO me vëllain e saj, John, i cili është gjithashtu një miliarder.

3. Lam Wai Ying është një njeri i porsaardhur për të pasurit në teknologji, e cila renditet këtë vit me një vlerë neto prej 3 miliardë $. Si Zhou, ajo jeton në Hong Kong dhe fati i saj rrjedh nga furnizimi me ekrane për smartphone-s, në rastin e saj me kompaninë Apple. Ajo është pronare edhe me 49% e “Biel Crystal Manufactory”, e cila punëson 100,000 njerëz në territorin e Kinës. Burri i saj, Yeung Kin, është shefi ekzekutiv dhe zotëron pjesën tjetër.

4. Në moshën 73-vjeçeare, Judy Faulkner shërben si CEO i “Epic Systems”, kompanisë software të të dhënave shëndetësore, e cila është themeluar në vitin 1979. Firma ruan informacion mjekësor për më shumë se gjysmën e popullsisë amerikane dhe raporton 2 miliard $ të ardhura në vitin 2015. Faulkner zotëron 1/3 e kompanisë dhe ka një vlerë neto prej rreth 2.7 miliardë $.

5. Meg Whitman është e vetmja në grup që e ka bërë pasurinë e saj duke drejtuar me sukses një nga kompanitë e teknologjisë, më tepër sesa duke e themeluar një të tillë. Pas largimit si një ekzekutive nga Hasbro dhe Walt Disney, ajo drejtoi eBay për një dekadë. Ajo rriti të ardhurat në vendet ankand në internet nga 5,7 milionë $ në vitin 1997 për 8 miliardë $, kur ajo u largua në 2008. Whitman filloi si CEO e “Hewlett-Packard” në shtator të 2011 dhe ka drejtuar ndërmarrjet “Hewlett Packard”, e cila shet servera dhe software, që nga ndarja historike e kompanisë në nëntor 2015.

Tre gratë që u renditën në mesin e miliarderëve më të pasur në botë të teknologjisë vitin e kaluar mungojnë nga lista e këtij viti, si rezultat i një ndryshimi në kriteret për tu bërë lista. Duke filluar këtë vit, “FORBES” ka përjashtuar gratë të cilat kanë trashëguar pasuri. Laurene Powell Jobs, e cila trashëgoi aksione nga Apple dhe Disney nga bashkëshorti i saj, Steve Jobs; Dagmar Dolby, e cili mori kontrollin e aksioneve në “Dolby Laboratories” pas vdekjes së burrit të saj, Ray Dolby; dhe trashëgimtarja Eva Marie Bucher Haefner, e cila trashëgoi një interes nga ofruesit software “Computer Associates”, nuk janë më të përfshirë. (businessmag.al)

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme