Fatura e parë e energjisë elektrike për serbët nga veriu i Kosovës në janar, përfshirë edhe borxhet

Prishtinë | 22 Qer 2022 | 16:25 | Nga Ekonomia Online

Është rënë dakord që Zyra e Rregullatorit për Energji të Kosovës (ZRE) të lëshojë licencë për furnizim për Elektrosever. KRE do të sigurojë pajtueshmërinë e kushteve të përcaktuara në licencën e furnizimit me kornizën ligjore dhe rregullative të Kosovës. Brenda shtatë ditëve nga lëshimi i licencës për furnizim, Elektrosever do t’i sigurojë KEDS-it dhe KOSTT-it të dhënat më të fundit të konsumatorëve përmes Bashkimit Evropian.

Brenda 10 ditëve nga dhënia e licencës për furnizim, Elektrosever do të nënshkruajë karakteristikat e nevojshme teknike të marrëveshjes me KOSTT-in dhe KEDS-in për punë në tregun energjetik të Kosovës, gjegjësisht Marrëveshjen Kornizë për pranimin e rregullave të tregut të energjisë elektrike me KOSTT-in, obligimet e Marrëveshjes së Bilancit me KOSTT-in, Marrëveshjen e Kyçjes me KEDS-in dhe marrëveshjen komerciale me KEDS-in për ofrimin e shërbimeve të shpërndarjes (faturimi, faturimi, mirëmbajtja dhe kyçja fizike e konsumatorëve të rinj) në katër komuna me shumicë serbe në veri të Kosovës, në përputhje me paragrafin 1. Neni 5 të Marrëveshjes 2013.

Petar Petkoviq mendon se është veçanërisht e rëndësishme që Elektrosever ka marrë edhe shërbime të distribucionit, për të cilat ata kanë insistuar gjatë gjithë kohës. Gjatë gjithë këtyre takimeve në Bruksel, Prishtina ka refuzuar t’ia japë Elektroseverit.

Kryenegociatori i Qeverisë së Kosovës në dialogun ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, Besnik Bislimi, ka deklaruar se marrëveshja e arritur sot në Bruksel për energjinë do t’i ngarkojë komunat veriore të Kosovës për energjinë që konsumojnë.

“Më në fund kemi miratuar Udhëzuesin për Zbatimin e Marrëveshjeve Energjetike të vitit 2013 dhe 2015. Kjo mundëson faturimin e energjisë elektrike në katër komunat veriore të Kosovës, në përputhje me ligjet dhe sistemin rregullativ të Kosovës”, ka shkruar Bislimi në Twitter.

Dushan Janjiq, themelues i Forumit për Marrëdhënie Etnike, beson se për shkak të fillimit të grumbullimit të energjisë elektrike në janar, do të ketë një revoltë të serbëve nga veriu i Kosovës, kundër autoriteteve në Beograd, për shkak të faturës së energjisë elektrike.

“Marrëveshja e arritur sot në Bruksel ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për energjinë është vetëm një nga seria që është rënë dakord dhe është nënshkruar në vitin 2017. Kjo po vazhdon prej vitesh dhe është mirë që ka zgjidhur të paktën diçka”, tha Janjiç.

Megjithatë, shton ai, ka dy probleme në realizim, edhe pse të dyja palët, ajo serbe dhe ajo kosovare, do të mundohen ta paraqesin si “fitore” të tyre.

“Ka afate shumë të sakta në udhërrëfyes, kështu që sipas atij plani, qytetarët e veriut të Kosovës duhet të presin faturat e energjisë elektrike në janar. Jo vetëm për faturat e tanishme por edhe borxhet. Është e sigurt se Qeveria e Serbisë do të marrë përsipër një pjesë të borxhit, ku përfshihen edhe ato që kanë të bëjnë me ekonominë, por është e sigurt që edhe qytetarët e veriut të Kosovës, serbët, do të duhet të paguajnë një pjesë të borxhit, sepse kanë nuk paguhet energjia elektrike me vite dhe shpallja e pavarësisë së Kosovës”,thekson Janjiq.

Prandaj, nënvizon ai, në fillim të dimrit pret një rebelim të serbëve nga veriu i Kosovës, sepse do të përballet me faturat dhe tradhtinë nga autoritetet në Beograd.

“Është e rëndësishme të theksohet se punën operative dhe shpërndarjen e energjisë elektrike nuk e bën qeveria e Kosovës, por një kompani turke. Por, qeveria e Kosovës do t’i shpërndajë faturat që do të duhet t’i marrë qeveria e ardhshme e Serbisë”, tha Janjiq.

Për Miroslav Paroviqin nga Lëvizja Popullore Çlirimtare, Marrëveshja për Energjinë, të cilën Beogradi dhe Prishtina padyshim do ta nënshkruajnë shumë shpejt, paraqet një tjetër kapitullim të Aleksandër Vuçiqit, me të cilin ai paguan për mbijetesën e tij në pushtet.

Ai thekson se kjo marrëveshje do të legalizojë ndarjen e plotë të rrjetit të transmisionit nga sistemi i menaxhimit të Republikës së Serbisë dhe në fakt do të mbyllë EPS-në në veri të Kosovës dhe do ta zëvendësojë atë me një kompani të re që do të themelohet si Telekomi sipas ligjeve të Republikës së Kosovës.

Të gjithë kësaj duhet t’i shtohet edhe rezoluta e statusit përfundimtar të liqenit të Gazivodës, i cili është i rëndësishëm për termocentralet në Obiliq, sipas modelit nga Marrëveshja e Uashingtonit. Në këmbim, asnjë çështje që ka të bëjë me ligjin e shtetit të Serbisë, i cili me dekada po zhvillon kapacitete për prodhimin e thëngjillit dhe energjisë elektrike në Kosovë nga burimet e veta, as që është pyetur, e lëre më të zgjidhet”, shpjegon Paroviq.

Ai vlerëson se Vuçiq është lideri i parë dhe i vetëm i një vendi që hoqi dorë vullnetarisht nga pasuria energjetike në një pjesë të territorit të tij, ose të paktën nga territori që është në statusin e një konflikti të ngrirë, në një kohë kur lufta për energjinë është. duke u zhvilluar në tokën evropiane.

Të ngjashme