Firmat e agrobiznesit në Evropën Jug-Lindore duhet të bashkëpunojnë për të pasur sukses

Prishtinë | 01 Tet 2019 | 13:58 | Nga Ekonomia Online

Sektori i agrobiznesit në Evropën Jug-Lindore mund të adresojë me sukses sfidat e së ardhmes përmes rritjes së bashkëpunimit brenda sektorit dhe integrimit më të madh rajonal, ka gjetur një konferencë e industrisë së nivelit të lartë të organizuar nga BERZH.

Pjesëmarrësit në “Samitin e Rregullave të Konsumatorit” në Beograd thanë që bashkëpunimi intensiv midis të gjithë aktorëve përgjatë zinxhirit të vlerës ishte i domosdoshëm pasi agrobiznesi u përball me çështje urgjente siç janë ndryshimi i kërkesës së konsumatorit, transformimi dixhital dhe ndryshimi i klimës.

Të pranishëm në konferencë ishin më shumë se 120 përfaqësues nga kompani aktive në të gjithë zinxhirin e agrobiznesit nga Bashkimi Evropian, Evropa Jug-Lindore, Lindja e Mesme, Afrika dhe Turqia. Ata përfshijnë Aleksandar Kostić, Nënkryetar i MK Group (Serbi), Andrej Jovanović, President i Moji Brendovi (Serbi), Emil Tedeschi, President i Grupit Atlantik (Kroaci) dhe Svetozar Janevski, President i Tikves (Maqedonia Veriore). BERZH është një investitor kryesor në sektorin e agrobiznesit nëpër rajone të saj dhe ka angazhuar 3 miliardë euro në mbi 160 projekte agrobiznesi në Evropën jug-lindore.

Konferenca u pajtua që rajoni të bëhej më konkurrues, duheshin modele të reja biznesi që lejonin transformimin e sistemeve të prodhimit, shpërndarjes dhe konsumit. Natalya Zhukova, Drejtore e EBRD, Agrobiznes, tha: “Ne jemi këtu për të promovuar investime të reja direkte të huaja dhe për të mbështetur agrobizneset, përfshirë bizneset e vogla të orientuara nga eksporti, për të hyrë në tregjet e reja të nivelit të lartë të tilla si BE duke prodhuar produkte me cilësi të lartë. Ne e shohim integrimin – brenda rajonit dhe pjesën tjetër të Evropës – jo vetëm si një instrument të fuqishëm për zgjerimin e tregtisë së mallrave dhe shërbimeve, por edhe si një mënyrë për të inkurajuar shkëmbimin e ideve të reja dhe inovacionit. ”

Miljan rdrale, Shefi i EBRD Agrobiznesit për Evropën Qendrore dhe Lindore, shtoi: “Në nivel global, sektori po kalon ndryshime të pashembullta të shkaktuara nga faktorë të ndryshëm: lëvizjet demografike, paqëndrueshmëria e regjimeve tregtare, dixhitalizimi, ndryshimi i klimës dhe rritja e kërkesës së konsumatorit.

Shumë biznese në të gjithë botën e kuptojnë sot se qëndrueshmëria dhe inovacioni janë domosdoshmëri për operacionet e tyre dhe brenda zinxhirëve të tyre të furnizimit.

Ne në EBRD jemi të gatshëm ta mbështesim këtë – me financim, ekspertizë teknike dhe reforma të politikave.”

Të ngjashme