Shumica e bizneseve dështojnë në 3 vitet e para, 6 këshilla si të mbijetoni

Prishtinë | 13 Shk 2020 | 21:50 | Nga Ekonomia Online

Këshilla si të mbijetoni në tri vitet e para…

Mundësitë që biznesi juaj të ekzistojë tri vite nga tani nuk janë të mira.

Statistikat tregojnë se rreth nëntë nga dhjetë biznese të reja dështojnë shpejtë. Shpesh, nuk është nga mungesa e punës ose idesë së mirë. Shkatërrimi i vërtetë është mungesa e disiplinës. Shpesh bazat, njohuritë rreth tregut, paratë e mjaftueshme, kultura e shëndetshme e korporatës, nuk merren parasysh.

Kjo është arsyeja kryesore e dështimit. Një strateg i marketingut të cilin e njoh i pëlqen t’a vendosë këtë koncept në një format matematikor: M(s) = 1- M(d)

Kjo do të thotë se mundësia e suksesit është e barabartë me mundësinë e dështimit. Sa më të vogël që e bëni anën e djathtë të ekuacionit, aq më shumë zvogëloni mundësinë e dështimit dhe më shumë keni gjasa të arrini sukses. CarMarx dhe Circuit City u ndërtuan në këtë koncept. Të dy këta shitës analizuan se çfarë urrenin njerëzit në blerjen e makinave të përdorura dhe larguan ato barriera nga operimet e tyre. Ata zvogëluan mundësinë e dështimit për të shitur produktet e tyre.

Shumë biznese fillestare dështojnë sepse nuk bëjnë disa gjëra në fillim.

Këmbët

Produkti ose ideja juaj e biznesit duhet të ketë këmbë. Duhet të ketë joshje të mjaftueshme në treg për të qëndruar më gjatë se viti i tretë. Pse? Tregjet ndryshojnë, dhe të gjitha produktet në fund humbasin pëlqimin. Përderisa produkti juaj i parë është i mirë, ju duhet të dizajnoni produktin tuaj të radhës. Por nëse shpikja juaj e dytë nuk është gati para se tregu juaj të ndryshojë, rrjedha juaj e parasë do të dështojë dhe do të marrë buxhetin tuaj të Kërkimeve dhe Zhvillimit.

Njohuria rreth tregut

Njohuria është fuqi, dhe tregjet ju japin para. Pra nëse nuk e njihni tregun tuaj, ai mund të njihet si joprofitabil. Për shkak se marketingu, shitjet, Kërkimi dhe Zhvillimi janë të shtrenjta, çdo njohuri rreth tregut zvogëlon sasinë e parave që ju shpenzoni në këto aktivitete.

Planifikoni mbrojtjen tuaj

Plani juaj është edhe sulm, marshimi në territorin e tregut, duke sulmuar konkurrentët, dhe mbrojtje. Shumë biznese fillestare shikojnë vetëm sulmin. Ju duhet të mbroni terrenin tuaj ndaj cikleve të biznesit, ndryshimeve të tregut, paditë ligjore të paevitueshme dhe më shumë. Një faktor i cili zvogëlon gjasat e dështimit është të kërkoni sulmues dhe të përgatisni mbrojtjen tuaj.

Kini vetëbesim

Sa më mirë që përgatiteni, aq më shumë vetëbesim keni, dhe vetëbesimi është kyç për udhëheqje. Askush nuk ndjek një gjeneral frikacak për në betejë, dhe punonjësit nuk do të synojnë suksesin kur Kryeshefit Ekzekutiv i mungon guximi. Përgatitja juaj gjithashtu do të dërgojë në praktika më të mira të biznesit të cilat trimërojnë punonjësit.

Merrni ndihmë

Edhe korporatat më të mëdha rekrutojnë ekspertë. Ju keni nevojë për këshillues qe të bëni zgjedhje më të zgjuara aty ku ekspertiza juaj është e kufizuar. Asnjëherë mos u frikësoni të merrni ndihmë. Shumë këshillues janë bujarë me kohën dhe udhëzimet e tyre. Ata mund të ju kursejnë nga gabimet, edhe të vogla edhe kritike.

Bëni çfarë të ketë nevojë

Këmbëngulja dhe optimizmi janë të lidhura ngushtë. Të dyja dërgojnë në synime të vazhdueshme për biznese të suksesshme. Ju do të hasni në gunga dhe në bllokime të rrugës, por ju duhet të këmbëngulni dhe t’i kaloni ato. Shumë biznese dështojnë sepse themeluesit thjeshtë dorëzohen kur mund të vazhdojnë.

Arsyeja pse Micrel, kompania të cilën e kam themeluar dhe udhëhequr për 37 vite profitabile, lulëzoi në një cikël të tmerrshëm të biznesit është sepse ne bëmë gjërat e vështira së pari. Dhe kjo është arsyeja pse Tough Things First është titulli i librit tim i cili mbulon menaxhimin dhe udhëheqjen e cila ka ndodhur në Micrel. Bërja e gjërave të cilat duken të vështira ose të mërzitshme është saktësisht ajo që ndërton themelin të cilin shumë biznese nuk e ndërtojnë.

Bëhuni njëri nga dhjetë i cili bën “gjërat e vështira së pari’’.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme