Kompanitë kosovare ia mësyjnë ShBA-së, rriten eksportet

Prishtinë | 07 Maj 2021 | 09:53 | Nga Ekonomia Online

Kompanitë e Kosovës kanë arritur të eksportojnë mallra në Shtetet e Bashkuara në vlerë 30 milionë euro në katër muajt e këtij viti, për dallim me vetëm 2 milionë sa ishte në periudhën e njëjtë në vitin e kaluar, ka thënë për Radion Evropa e Lirë, zëdhënësi i Doganës së Kosovës, Adriatik Stavileci.

Kurse në vitin 2019, e gjithë vlera e eksporteve nga Kosova në SHBA ishte vetëm 3 milionë euro.

Kësaj rritje të eksportit i ka kontribuar statusi preferencial tregtar, që Kosova gëzon me Shtetet e Bashkuara të Amerikës, status ky që i lejon dërgimin e mallrave të liruara nga detyrimet doganore, me qëllim të promovimintë të rritjes ekonomike në shtetet në zhvillim.

Janë rreth 3,500 produkte nga sektorë të ndryshëm, që Kosova mund t’i eksportojë në ekonominë më të madhe të botës, pa pasur nevojë të paguaj taksa.

“Frutex” ka dyfishuar eksportin në ShBA

Një ndër kompanitë nga Kosova që eksporton produktet në tregun e Shteteve të Bashkuara të Amerikës, është kompania “Frutex” nga Suhareka, e cila merret me prodhimin e pijeve joalkoolike dhe energjike.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme