Krasniqi numëron sukseset e Hykmete Bajramit si ministre

Prishtinë | 08 Shk 2021 | 13:04 | Nga Ekonomia Online

Agim Krasniqi, zëvendësministër i Financave, përmes një statusi në rrjetin social Facebook, ka numëruar sukseset e Hykmete Bajramit, si ministre.

Sipas tij, Bajrami ka ndihmuar në hartimin e Programit për Rimëkëmbje Ekonomike ka mundësuar qindra milionë të negociuara me partneret ndërkombëtarë financiarë, ka mundësuar qasje të lirë në financa dhe subvencionim i normave të interesit për bizneset dhe fermerët, përmes Fondit Kosovar për Garantimin e Kredive etj.

Statusi i plotë:

Rezultatet e Ministres Bajrami

I. Hartimi dhe zbatimi i Programit për Rimëkëmbje Ekonomike – 365 milionë euro për vitin 2020

– lehtësimin e qasjes në financa;

– zvogëlimi i barrierës tatimore;

– subvencionimin e pagave; stimulimin e kërkesës agregate;

– dyfishimin e subvencioneve në bujqësi;

– mbështetje për arsimin dhe shëndetësinë; mbështetjen e bizneseve të grave;

– mbështetjen e komuniteteve;

– zhvillimin e balancuar rajonal; mbështetjen e ndërmarrjeve publike;

– mbështetje për komunat;

– dhe mbështetje për bashkatdhetarët.

II. Mbi 500 mijë përfitues (punonjës të sektorit privat, familje në asistence sociale, mjekë, policë, fermerë, gra në biznes, artistë, sportistë, komunitete),

Nga masat e Programit për Rimëkëmbje Ekonomike (PRE) për vitin 2020

– Prej Mars – Qershor 2020, për menaxhim të pandemisë, MF kishte shpërndarë rreth 60 milionë €

– Prej Korrik – Dhjetor 2020, kemi shpërndarë rreth 240 milionë € për qytetarë dhe biznese

– Pjesa më e madhe e tyre (mbi 230 milionë €) janë subvencione dhe transfere për të përkrahur, sektorin privat, fermerët, arsimin, kulturën, Ndërmarrjet Publike, komunat, etj

– Rreth 50 mijë biznese me rreth 240 të punësuar e të vetëpunësuar kanë përfituar mbështetje direkte nga masat e PRE

– Dyfishimi i asistencës sociale (mbi 25 mijë familje përfituese).

– Dyfishim i subvencioneve për mijëra fermerë.

III. Deri sa të tjerët flasin për rimëkëmbje, ne tashmë po e bëjmë rimëkëmbjen:

– 365 milionë për vitin 2020

– 222.4 milionë për vitin 2021

– 200 milionë të Trustit

– Qindra milionë të tjera të negociuara me partneret ndërkombëtarë financiarë

IV. Masat e tjera nga të cilat përfitojnë qytetarët dhe bizneset:

– Qasje e lirë në financa dhe subvencionim i normave të interesit për bizneset dhe fermerët, përmes Fondit Kosovar për Garantimin e Kredive;

– Zvogëlimi i TVSH për hotelet dhe gastronominë prej 18 në 8%

– Largimin e TVSH-së për lëndën e parë të prodhuar në Kosovë (të përdorur në procesin e prodhimit);

– Ulja e faturave të energjisë elektrike;

– Debllokimi i llogarive bankare dhe shlyerja e ndëshkimeve për të gjithë tatimpaguesit;

V. Përveq këtyre, MF është angazhuar shumë:

– Përmbylljen e procedurave për 9 marrëveshjeve ndërkombëtare në vlerë prej rreth 250 milionë euro, (ku 213 milionë euro janë financim për luftën ndaj pandemisë COVID-19. Financimi përfshin rreth 26 milionë euro pajisje mjekësore dhe rreth 30 milionë intervenime në sektorin shëndetësor.)

– Marrëvshja kornizë me Qeverinë Gjermane në vlerë prej 74 milionë, gjysma e të cilave në formë granti

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme