Kërkohet themelimi i organizatës kombëtare për zhvillim të turizmit

Prishtinë | 18 Kor 2017 | 15:19 | Nga Albulena Avdiu Shkarko Videon HD

Për ta shkarkuar videon ju lutem kyçuni ose regjistroni një llogari të re!

| Regjistrohu

Instituti Demokracia për Zhvillim (D4D), ka mbajtur diskutimin me gazetarë cilët raportojnë për çështje ekonomike, raporton Ekonomia Online.

Gjatë këtij diskutimi u prezantua punimi i lansuar me 12 korrik “Zhvillimin i turizmit përmes politikave dhe legjislacionit efikas”.

Sipas organizatorëve diskutimi ka për qëllim që të sensibilizojë publikun e gjerë rreth rëndësisë së zhvillimit të turizmit si një prej fushave me rëndësi vitale për shtetin.

Pjesëmarrësit konstatuan se publiku i gjerë dhe disa sektorë të shoqërisë, duke përfshirë sektorin privat nuk janë mjaftueshëm të inkurajuar të marrin pjesë në konsultimet mbi turizmin.

Por as nuk janë të mirë-informuar nga përfitimet që do të kenë nëse përfshihen më shumë në planifikim të aktiviteteve dhe zbatimit e tyre, bashkë me institucionet relevante.

Hartuesi i raportit, Isuf Zejna prezantoi të gjeturat e raportit “Zhvillimin i turizmit përmes politikave dhe legjislacionit efikas” ku tha se në Kosovë ndikimi i turizmit është shumë i vogël përderisa në aspektin global ka një rëndësi shumë të madhe në GDP-në e vendeve, raporton EO.

“Ajo çka kemi gjetur është se investimet janë shumë të vogla në Kosovë edhe nuk kemi një kornizë të mirë institucionale. Ministria e Tregtisë dhe Industrisë nuk i ka kapacitetet e mjaftueshme , ka vetëm një divizion për turizëm i cili përbëhet nga tre punëtor dhe kjo është e pamjaftueshme për ta menaxhuar një industri kaq të madhe dhe në rritje globalisht. Në mesataren evropiane dhe globale ndikimi i turizmit direkt në GTP –në e vendit është 3.3 për qind ndërsa në Kosovë kjo sillet rreth 1 për qindëshit e që i bie që kemi një ndikim shumë të vogël të ndikimit të turizmit në Ekonominë e vendit”, tha ai.

Zejna ka thënë se Kosova ka potencial për ta rritur numrin e turistëve por në anën tjetër ka mungesë të veprimeve institucionale për ta zhvilluar këtë sektor në Kosovë. Për këtë ai thotë se kanë rekomanduar themelimin e Organizatës Kombëtare të Turizmit.

“Ne kemi rekomanduar që të themelohet një Organizatë Kombëtare e Turizmit në të cilën përfshihen, sektori privat, universitetet, shoqëria civile si dhe të gjitha ministritë të cilat kanë një rol në fushën e turizmit. Për shembull , Ministria e Ambientit dhe Ministria e Kulturës që janë dy ministri shumë të rëndësishme në këtë fushë edhe aktualisht nuk ka ndonjë përfshirje të këtyre ministrive në vendimmarrje sa i përket turizmit, ato funksionojnë si të ndara, nuk ka koordinim ndërinstitucional. Kemi kërkuar një organizatë kombëtare në të cilën mblidhen të gjithë aktorët të cilët duhet të konsultohen dhe i marrin vendimet në formë të përbashkët”, përfundoi ai.

Ky aktivitet realizohet me përkrahje nga programi Promovimi i Punësimit në Sektorin Privat (PPSE), që financohet nga Agjencia Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim në Kosovë (SDC) dhe implementohet nga Swëisscontact, Instituti Riinvest dhe PEM Consult, raporton EO.

Të ngjashme