Depresioni pas lindjes te nënat – gratë po thyejnë stigmën

Prishtinë | 21 Qer 2022 | 17:33 | Nga Ekonomia Online

Lindja e një fëmije dhe mirëpritja e asaj qenieje të vogël njerëzore të çmuar në familje është një përvojë e gëzueshme, që të ndryshon jetën, por mund të sjellë gjithashtu sfida të shëndetit mendor për nënat e reja.

Nënat shpesh do të përjetojnë emocione të forta trishtimi, zemërimi ose pikëllimi pas lindjes, gjë që nuk është ajo që ato presin – dhe që mund të jenë shenja të një çrregullimi të humorit pas lindjes .

Ndërsa një diagnozë e tillë mund të duket e frikshme dhe madje e turpshme për disa njerëz, mamia e certifikuar nga Mayo Clinic, Julie Lamppa, tha për Fox News Digital se çrregullimi është më i zakonshëm nga sa mendojnë njerëzit.

“Shumica e grave do të përjetojnë një lloj mërzitje pas lindjes. Shpesh, simptomat janë të buta dhe do të zgjidhen vetë – 80 për qind e grave do ta kenë këtë”, tha ajo.

Ndërkohë, 15 për qind deri në 20 për qind e grave, ose një në çdo shtatë, do të vazhdojnë të përjetojnë humor të rëndë pas periudhës dy deri në tre javë pas lindjes, e cila mund të etiketohet si depresion pas lindjes (PPD).

Një studim i vitit 2022 i Journal of Psychiatric Research zbuloi se simptomat e depresionit pas lindjes të vetë-raportuara u rritën në përgjithësi në të gjithë vendin nga një periudhë para pandemisë deri në periudhën kohore pandemike.

“PPD është një çrregullim intensiv i humorit që ka më shumë gjasa të ndodhë brenda katër muajve të parë pas lindjes së një fëmije deri në vitin e parë të fëmijës”, tha Lamppa.

“Edhe nëse [nënat e reja] janë shumë mirë në gjashtë javë pas lindjes, kjo ka mundësi të ndryshojë”, tha mamia dhe autorja e “Obstetricks” me bazë në Rochester, Minn.

Shenjat kryesore të depresionit pas lindjes nuk janë shumë të ndryshme nga simptomat e dikujt tjetër që përjeton ankth tipik ose depresion. Shenjat mund të përfshijnë ndjenjën e mbingarkuar, të pashpresë, të tërhequr, të painteresuar dhe tepër të shqetësuar.

Gratë gjithashtu mund të përjetojnë probleme me gjumin, ngrënien, nervozizmin, energjinë e ulët dhe ndjenjat e fajit. Në krye të këtyre problemeve, Lamppa shtoi se nënat tani po përballen me presionet e edukimit të një foshnjeje të vogël, ndërsa njëkohësisht shërohen fizikisht nga lindja e foshnjës.

“Është një kohë më sfiduese për të qenë në gjendje të përballesh me të gjitha ato ndjenja në krahasim me dikë që ka depresion ose ankth [dhe] jo në periudhën kohore pas lindjes”.

PPD ka të ngjarë të ndodhë, tha Lamppa, për shkak të ndryshimit të madh të hormoneve në trupin e femrës, si dhe mungesës së gjumit dhe shqetësimit që vjen me të qenit një prind i përgjegjshëm.

Lamppa, e cila ka ndihmuar nënat që nga viti 1994, e përshkroi periudhën pas lindjes si një “kohë shumë të cenueshme” për gratë që mund të ndjehen të sikletshme ose të frikësuara të pranojnë se po vuajnë nga ajo.

“Ndoshta disa nga njerëzit më të afërt në botën tuaj kanë vuajtur në heshtje nga kjo dhe nuk kanë dashur kurrë ta pranojnë atë”, tha ajo. “Dhe kur njerëzit nuk flasin për këtë – kjo të bën të ndihesh sikur je kaq vetëm”.

Infermierja e Klinikës Mayo, Caroline Scherbring, luftoi me depresionin pas lindjes, pas lindjes së fëmijës së saj të dytë – dhe mori vendimin për të thyer stigmën e turpit duke kërkuar ndihmë.

Në një intervistë me Fox News Digital, Scherbring tregoi se si filloi të ndihej më shumë e trishtuar sesa e lumtur pasi mirëpriti fëmijën Ruth, diçka që nuk e përjetoi me vajzën e saj të parë, Claire. Nëna për herë të dytë gjithashtu e kishte të vështirë t’i lejonte të tjerët të kujdeseshin për foshnjën. 

Të ngjashme