Bloomberg: Shandong i Kinës do të ndërtojë ferma masive diellore në det

Prishtinë | 18 Maj 2022 | 14:46 | Nga Ekonomia Online

Një rajon i vetëm në Kinë planifikon të ndërtojë mjaft ferma diellore në bregun e tij lindor për të furnizuar me energji Zelandën e Re, bënë të ditur Bloomberg.

Provinca Shandong, qendra industriale në jug të Pekinit, lëshoi një tender të enjten për ndërtimin e 10 centraleve diellore në det të hapur në detet që rrethojnë gadishullin më të madh të Kinës deri në vitin 2025. Kapaciteti i planifikuar është 11.25 gigavat, më shumë se konsumi maksimal në Zelandën e Re.

Provinca Shandong e Kinës planifikon ferma masive diellore në det të hapur

Arritja e inxhinierisë në det është vetëm një shembull tjetër i Kinës që maksimizon burimet e saj gjeografike për të realizuar një tranzicion të energjisë së gjelbër dhe për të fuqizuar qendrat e saj të popullsisë në bregdet.

Ajo po planifikon gjithashtu 455 gigavat erë dhe diell në një seri projektesh masive në tokat djerrë dhe të shkretëtirës në brendësi të saj, pasi rrit energjinë e pastër për të përmbushur kërkesën në rritje për energji dhe përfundimisht për të arritur në emetimet neto të karbonit zero, shkruan Bloomberg.

Provinca, e cila tashmë ka më së shumti instalime diellore në çati në Kinë, ka thënë se mund të ndërtojë përfundimisht 42 gigavat energji diellore dhe 35 gigavat energji nga era në zonat e saj në det të hapur. Kina po synon 1200 gigavat erë dhe diell deri në vitin 2030, gati dyfishi i nivelit nga viti 2020, dhe planet nga gjigantët e shërbimeve dhe qeveritë provinciale tregojnë se ka të ngjarë të arrijë atje vite më herët.

Projektet diellore të Shandong, të cilat do të fillojnë ndërtimin këtë vit, do të vendosen në ujëra të cekëta afër bregut. Ata do të ngjiten në bazamente fikse në shtratin e detit, ndryshe nga panelet diellore lundruese, të cilat kanë qenë prej kohësh një tipar i industrisë. Ato zakonisht ndodhen në rezervuarë ose liqene, larg valëve dhe mbetjeve të kripës së oqeanit./Kosovo.energy

Të ngjashme