Çfarë shkruan në marrëveshjen për Brexit: Nga tarifat, vizat deri tek arsimi?

Prishtinë | 25 Dhj 2020 | 08:04 | Nga Ekonomia Online

Marrëveshja e tregtisë dhe sigurisë së Brexit, e finalizuar në prag të Krishtlindjes, ka dy mijë faqe, përfshirë anekset. Ai do të hyjë në fuqi pasi të miratohet nga të dyja palët.

Marrëveshja për të cilën është rënë dakord ka shumë detaje – dhe do të analizohet gjatë ditëve në vijim.

The Guardian ka publikuar pikat kryesore të nënshkruara mes Mbretërisë së Bashkuar dhe Bashkimit Evropian.

Tarifat
Qasja pa tarifa dhe pa kuota në një nga tregjet më të mëdha në botë është shtylla kurrizore e marrëveshjes Brexit dhe shkon përtej marrëveshjeve të BE-së me Kanadanë ose Japoninë.

Tregtia
Do të ketë njohje reciproke të programeve të tregtarëve të besuar. Kjo do të thotë që prodhuesit në Mbretërinë e Bashkuar (MB) do të duhet të veprojnë në përputhje me standardet e MB-së dhe BE-së, transmeton Telegrafi.

Kualifikimet profesionale
Nuk do të ketë më njohje automatike për mjekët, infermierët, arkitektët, dentistët, farmacistët, veterinerët dhe inxhinierët. Tani ata do të duhet të kërkojnë njohje nga shteti anëtar në të cilin dëshirojnë të veprojnë.

Lëvizshmëria – liria e lëvizjes
Shtetasit britanikë nuk kanë më lirinë për të punuar, studiuar, filluar një biznes ose të jetojnë në BE. Vizat do të kërkohen për qëndrime 90 ditore. Koordinimi i disa përfitimeve të sigurimeve shoqërore, të tilla, si pensionet e pleqërisë dhe kujdesi shëndetësor, do ta bëjë më të lehtë punën jashtë vendit dhe nuk do të humbasë asnjë ndërtim të mëparshëm të kontributeve për sigurimet kombëtare.

Peshkataria
MB-ja do të largohet nga politika e përbashkët e peshkimit. Qarkullimi vjetor i anijeve të peshkimit të BE-së nga ujërat britanike është rreth 650 milionë euro – krahasuar me 850 milionë euro për flotën me flamur në Mbretërinë e Bashkuar. Kuotat e reja që ulin pjesën e BE-së me 25 për qind do të ndërpriten në faza në mbi pesë vjet e gjysmë. Një e katërta e kapjes së vlerësimit të BE-së – 162.5 milionë euro në vit – do të “riatdhesohet” në anije me flamur në MB-së deri në fund të asaj periudhe. Pas kësaj, të dy palët do të zhvillojnë negociata vjetore.

Anijet e BE-së që peshkojnë gjashtë deri në 12 milje detare nga vija bregdetare britanike do të jenë në gjendje të vazhdojnë gjatë tranzicionit, por hyrja do të negociohet në bazë vjetore pas kësaj. Ekziston një njoftim tre-mujor për mbylljen e hyrjes. Nëse hyrja i refuzohet secilës palë, tjetra mund të kërkojë kompensim ose të aplikojë tarifa në një mënyrë proporcionale.

Ndihma shtetërore
BE kishte insistuar që Britania e Madhe të harmonizohej me rregullat e saj të ndihmës shtetërore. Brukseli ishte i shqetësuar se qeveria e MB-së do të kërkonte të gjente një avantazh konkurrues përmes subvencioneve. Mbretëria e Bashkuar e vrau me sukses këtë ide. MB-ja do të vendosë regjimin e saj të subvencioneve. Organi i ri i zbatimit të brendshëm mund të marrë vendime nëse ndihma shtetërore ka shtrembëruar tregtinë pasi është dhënë subvencioni. Ky është një koncesion i madh nga BE-ja.

Sidoqoftë, MB-ja do të duhet të sigurojë që regjimi i saj i subvencioneve respekton parimet kryesore të përcaktuara në traktat. Marrëveshja gjithashtu lejon të dyja palët të miratojnë masa përmirësuese nëse ka prova që organi i brendshëm i përmbarimit ka dështuar të mbrojë parimet e përbashkëta.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme