Cilat janë rregullat për të hyrë në Zvicër?

Prishtinë | 01 Dhj 2021 | 10:13 | Nga Ekonomia Online

Përpara dimrit të ardhshëm dhe kryesisht për shkak të shqetësimit rreth variantit të ri Omicron, Zvicra ka forcuar përsëri rregullat kufitare.

Në varësi të vendit nga vini – dhe natyrisht nga shtetësia ose statusi i qëndrimit – mund t’ju kërkohet të karantinoheni ose madje të pengoheni të hyni plotësisht në Zvicër, përcjell albinfo.ch.

Të gjithë që hyjnë në Zvicër duhet të plotësojnë formularin e hyrjes.

Rregullat e hyrjes në Zvicër shpesh shkaktojnë konfuzion sepse hyrja rregullohet nga dy departamente të ndryshme qeveritare: Zyra Federale e Shëndetit Publik dhe Sekretariati Shtetëror për Migracionin.

Këto dy departamente kanë secili një listë të vendeve që konsiderohen si “me rrezik të lartë”, megjithëse pasojat e sakta të përfshirjes në këto lista ndryshojnë.

Njëra, e përgatitur nga Zyra Federale e Shëndetit Publik, rendit vendet me një variant shqetësimi. Hyrja nga vendet në atë listë kërkon një karantinë dhjetë ditore, edhe nëse jeni i vaksinuar dhe edhe nëse jeni shtetas ose banor zviceran, përcjell tutje albinfo.ch.

Lista tjetër, e përgatitur nga Sekretariati Shtetëror për Migracionin (SEM), mbulon vendet me rrezik të lartë nga të cilat hyrja nuk është e mundur, përveç nëse jeni shtetas ose rezident zviceran. Mbretëria e Bashkuar nuk është në këtë listë.

Lista e SEM është si më poshtë: Botsvana, Eswatini, Hong Kong, Izrael, Lesoto, Mozambiku, Namibia, Afrika e Jugut dhe Zimbabve.

Ka një sërë përjashtimesh nga rregullat, për shembull për tranzitin ose nëse punoni për të ruajtur rendin publik.

Unë jam i hutuar për listat – çfarë do të thotë e gjithë kjo?

Rregullat janë sigurisht konfuze – gjë që nuk ndihmohet nga dy listat.

E thënë thjesht, SEM (Sekretariati Shtetëror për Migracionin) nuk vendos rregullat e karantinës, por vendos vetëm se kush mund dhe nuk mund të hyjë në Zvicër.

FOPH (Zyra Federale e Shëndetit Publik) nuk vendos se kush mund dhe nuk mund të hyjë, por vendos nëse zbatohen rregullat e karantinës dhe masa të tjera si testimi.

Lista SEM nuk vlen për ju nëse jeni shtetas zviceran, banor zviceran ose banor i zonës Shengen/EFTA. dmth. këtu, statusi i shtetësisë ose i vendbanimit tuaj ka më shumë rëndësi sesa nga po hyni.

Lista FOPH vlen për ju pavarësisht se nga jeni dhe përcaktohet në bazë të vendit nga po hyni, pavarësisht nga shtetësia.

Po për personat e vaksinuar dhe të pavaksinuar?

Në përgjithësi, kufizime më të mëdha vlejnë për personat e vaksinuar sesa për personat e pavaksinuar për hyrjen në Zvicër.

Njerëzit e pavaksinuar nga jashtë shteteve Shengen/EFTA dhe një pjesë e vogël e shteteve të tjera ‘të sigurta’ në listën specifike nuk do të lejohen të hyjnë në Zvicër.

Këtu përfshihen Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëria e Bashkuar.

Kush është në listën e ‘variantit të shqetësimit’?

Janë afërsisht dy duzina vende në variantin e listës së shqetësimit. Ardhja nga çdo vend në këtë listë – që do të thotë të jesh në një nga këto vende për dhjetë ditët para hyrjes – kërkon një karantinë të detyrueshme pavarësisht nga vaksinimi ose statusi i qëndrimit/shtetësisë.

Lista e datës 30 nëntor është: Angola, Australi, Belgjikë, Botsvana, Kanada, Republika Çeke, Danimarka, Egjipti, Eswatini, Hong Kong, Izrael, Japoni, Lesoto, Malavi, Mozambiku, Namibi, Nigeri, Holanda, Portugalia, Afrika e Jugut, Mbretëria e Bashkuar, Zambia dhe Zimbabve.

Si ka ndryshuar kjo me kalimin e kohës?

Vendet e para iu shtuan listës të premten, më 26 nëntor, duke përfshirë Belgjikën, Botsvanën, Eswatinin, Hong Kongun, Izraelin, Lesoto, Mozambikun, Namibinë, Afrikën e Jugut dhe Zimbabvenë.

Republika Çeke, Egjipti, Malavi, Holanda dhe Mbretëria e Bashkuar u shtuan të shtunën.

Zvicra shtoi të hënën katër të tjera duke përfshirë Angolën, Australinë, Danimarkën dhe Zambinë.

Të martën, Zvicra shtoi Portugalinë, Kanadanë, Nigerinë dhe Japoninë.


Fjalë Kryesore:

Të ngjashme