Dokumentet që ju duhen për të hyrë në Zvicër

Prishtinë | 09 Kor 2021 | 07:55 | Nga Ekonomia Online

Turistët tani lejohen të vizitojnë përsëri Zvicrën. Çfarë dokumentesh udhëtimi u duhen atyre për t’u lejuar hyrja në vend?

Para se të goditej pandemia dhe të zbatoheshin kufizimet e udhëtimit, ishte e lehtë për turistët të hynin në Zvicër.

Në shumicën e rasteve, një pasaportë e vlefshme ishte e mjaftueshme.

Tani, shpesh kërkohen më shumë dokumente, përfshirë vërtetimin e vaksinimit ose shërimit nga virusi ose një test negativ, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Në fund të qershorit, Zvicra ndryshoi rregullat e saj të hyrjes. Më parë ata nga brenda zonës Shengen dhe jashtë ishin trajtuar ndryshe. Nga 26 qershori e tutje, Zvicra prezantoi klasifikimin ‘variant i shqetësimit’ për vendet ku mutacionet e virusit po përhapeshin.

Hyrja nga zona Shengen dhe vendet e EFTA

Nuk ka kufizime hyrëse për njerëzit që vijnë nga Shengeni dhe vendet e BE-së ose nga shtetet e vogla evropiane si Andorra, Vatikani, Monako dhe San Marino, me kusht që të mbërrini përmes tokës.

Prandaj, të ardhurit nga këto vende lejohen të hyjnë në Zvicër dhe nuk do të duhet të bëjnë karantinë ose të plotësojnë formularin e hyrjes.

Nëse mbërrini përmes ajrit, do të duhet të vaksinoheni ose të shëroheni nga virusi, dhe të plotësoni formularin e hyrjes.

Nëse nuk jeni vaksinuar ose shëruar nga virusi, do të duhet të paraqisni një test negativ PCR (jo më të vjetër se 72 orë) ose një test negativ të shpejtë antigjeni (jo më të vjetër se 48 orë) para se të hipni në fluturimin tuaj për në Zvicër.

Po jashtë zonës së BE / Shengen / EFTA?

Më 26 qershor, rregullat e Zvicrës u qetësuan për të lejuar hyrjen nga jashtë bllokut.

Kjo do të thotë që njerëzit mund të hyjnë nga vendet jo të zonës Shengen, me kusht që të jenë vaksinuar në 12 muajt e fundit ose të jenë rikuperuar nga virusi në gjashtë muajt e fundit.

Kjo përfshin Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera jo-Shengen të cilat nuk janë në listën e ‘variantit të shqetësimit’.

I vetmi kufizim i mundshëm mund të jetë kur një nga këto vende tregohet se ka një variant shqetësimi (VOC) të virusit, përcjell tutje albinfo.ch.

Njerëzit nga vendet ose rajonet me një VOC do të lejohen ende të hyjnë nëse janë vaksinuar ose shëruar.

Ata që nuk janë vaksinuar ose shëruar duhet të kalojnë në karantinë dhe të tregojnë një test negativ PCR ose antigjeni.

Çfarë dokumentesh nevojiten?

Para se të hipni në aeroplan, duhet të plotësoni një formular elektronik të hyrjes. Pasi ta keni përfunduar në internet dhe ta ktheni përsëri, do të merrni një kod QR të personalizuar si provë e regjistrimit.

Do t’ju kërkohet ta tregoni këtë kod në check-in në aeroport, në të gjitha aeroportet tranzit dhe në mbërritje në Zvicër.

Vetëm turistët e vaksinuar dhe të rikuperuar nga jashtë zonës Shengen mund të vijnë në Zvicër dhe të qëndrojnë këtu pa kërkesa të tjera.

Ju duhet të inokuloheni me një nga vaksinat e aprovuara nga Bashkimi Evropian, Swissmedic dhe OBSH, të cilat aktualisht janë Moderna, Pfizer / Biontech, AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, së bashku me dy vaksinat kineze Sinopharm dhe Sinovac.

Gjithashtu, duhet të keni prova që tregojnë se jeni vaksinuar plotësisht, një dokument zyrtar i lëshuar nga një autoritet i njohur shëndetësor.

Mund të jetë në formë dixhitale ose në letër, duhet të ketë emrin tuaj të plotë dhe datën e lindjes, datat kur janë administruar të dyja dozat (ose një dozë të vetme në rastin e një vaksine Johnson & Johnson), si dhe emrin dhe numrin e serisë të vaksinës.

Kjo nuk ka nevojë të jetë broshurë e njohur ndërkombëtarisht e vaksinës së verdhë ose një kod QR, edhe pse nëse dokumentacioni është në një formë që njerëzit e njohin, ka të ngjarë të shkojë pak më mirë.

Një gjë për të mbajtur në mend është se udhëtimi duhet të bëhet të paktën 14 ditë pas dozës përfundimtare, e cila është kur besohet se imuniteti ndaj koronavirusit fillon plotësisht.

Vaksinat konsiderohen se sigurojnë imunitet për 12 muaj në Zvicër.

Zvicra zgjat mbrojtjen e vaksinimit në 12 muaj

Përveç kësaj, njerëzit mund të hyjnë nga vendet jo të zonës Shengen, me kusht që të jenë rikuperuar nga virusi në gjashtë muajt e fundit.

Për ta vërtetuar atë, ju duhet ose një certifikatë mjekësore që tregon se keni pasur virus, ose një konfirmim të një testi pozitiv. Kjo duhet të jetë brenda gjashtë muajve të fundit, por më shumë se dhjetë ditë më parë.

Po për ata që nuk janë vaksinuar ose shëruar?

Nëse personi nuk është i vaksinuar, ose vetëm pjesërisht i vaksinuar, ata do të duhet të paraqesin një test negativ Covid, qoftë PCR ose antigjen, të marrë brenda 48 orëve para mbërritjes në Zvicër.

Nëse nuk mund të tregohet asnjë provë, atëherë personi do të duhet të rri në karantinë për 10 ose shtatë ditë, gjë që disi e mposht qëllimin e një pushimi, përcjell tutje albinfo.ch.

Po për turistët që mbërrijnë në Zvicër pas pushimeve në vendet e tjera të Evropës?

Nuk ka rëndësi nëse një person tranziton ose qëndron në një vend tjetër para se të arrijë në Zvicër.

Të njëjtat rregulla, domethënë, ose çertifikata e vaksinimit, imunitetit ose testi negativ ose karantina zbatohen, edhe nëse udhëtari arrin nga një zonë me variant të lartë si MB.

Këto janë rregullat dhe rregulloret tani, pak ato mund të ndryshojnë nëse situata epidemiologjike në Zvicër ose SHBA përkeqësohet.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme