Elon Musk tallet me Jeff Bezos, thotë se “u pensionua për të ngritur padi kundër SpaceX”

Prishtinë | 30 Gus 2021 | 15:12 | Nga Ekonomia Online

Elon Musk ka kritikuar shokun miliarder dhe konkurrentin e hapësirës Jeff Bezos për ngritjen e padive kundër kompanisë hapësinore SpaceX.

Në fillim të këtij muaji, firma hapësinore e Bezos “Blue Origin” paditi NASA-n pasi humbi një kontratë kritike qeveritare për të dërguar astronautët në Hënë, të cilën e fitoi SpaceX.

Kjo thuhet se ka pasur efektin e vonimit të punës edhe të vetë SpaceX në projekt.

Dhe tani, Amazon i ka kërkuar Komisionit Federal të Komunikimeve (FCC) të hedhë poshtë planet e sapo paraqitura nga SpaceX për të lëshuar një grup tjetër satelitësh për të fuqizuar shërbimin e tij të internetit satelitor Starlink.

Duke iu përgjigjur një historie në lidhje me ankesën e fundit, Musk shkroi në Twitter: “Rezulton se Besos [sic] doli në pension për të ndjekur një punë me kohë të plotë duke ngritur padi kundër SpaceX …”.

Sipas The Verge, sidoqoftë, ankesa e kohëve të fundit nga Amazon nuk duket të jetë një padi formale por më tepër një letër proteste.

Dhe, teknikisht, nuk është se Amazon nuk dëshiron që SpaceX të lëshojë më shumë satelitë Starlink, por që ajo mendon se kompania duhet të jetë më e qartë në planet e saj për ta bërë këtë.

Starlink aktualisht është mundësuar nga rreth 1,740 satelitë, të cilët i shërbejnë rreth 90,000 klientëve.

SpaceX është duke u përgatitur për të nisur një pjesë prej 30,000 satelitësh të gjeneratës së dytë për të përmirësuar shërbimin, dhe kështu duhet të informojë FCC saktësisht se ku do të vendosen ata në Tokë.

Ankesa e Amazon është se SpaceX po kërkon nga FCC të miratojë dy konfigurime orbitale krejtësisht të ndryshme që do të zgjidhen më vonë.

“Qasja e re e SpaceX për të aplikuar për dy konfigurime reciprokisht ekskluzive është në kundërshtim me rregullat e Komisionit dhe politikën publike dhe ne i kërkojmë Komisionit të hedhë poshtë këtë ndryshim”, ka shkruar Mariah Dodson Shuman, këshilltare e korporatës për filialin e Amazon, Kuiper Systems.

Preferenca e Shuman është që SpaceX duhet të zgjedhë një plan dhe të qëndrojë me të, dhe se miratimi i dy konfigurimeve krijon një precedent të keq.

Ajo përfundon: “Në përputhje me rrethanat, Komisioni duhet të zbatojë rregullat e tij, të hedhë poshtë ndryshimin e SpaceX dhe të ftojë SpaceX të paraqesë përsëri atë, pasi të vendoset në një konfigurim të vetëm për Sistemin e tij Gen2”. 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme