Epidemiologu gjerman tregon aspektin më shqetësues të Omicron

ARCHIV - 23.01.2020, Berlin: Christian Drosten, Direktor des Instituts für Virologie an der Charité in Berlin, steht im Institut, in dem Untersuchungen zum Coronavirus vorgenommen werden. Der Podcast «Das Coronavirus-Update» mit dem Berliner Virologen Christian Drosten und das Video «Die Zerstörung der CDU» von YouTuber Rezo sind für den Grimme Online Award nominiert worden. Foto: Christophe Gateau/dpa +++ dpa-Bildfunk +++
Prishtinë | 14 Dhj 2021 | 18:38 | Nga Ekonomia Online

Përhapja e shpejtë e variantit Omicron ka shqetësuar autoritetet shëndetësore në mbarë botën. Rastet me variantin e ri të COVID-19 vazhdojnë të rriten dhe virologët kanë paralajmëruar për aftësinë më të madhe të transmetimit të tij.

Epidemiologu i njohur në Gjermani, Christian Drosten, ka kërkuar nga qeveria e tij që të veprojë me vendosmëri, duke theksuar se shpejtësia e përhapjes së sëmundjes “është dukshëm më e madhe se sa ishim mësuar me variantin Delta”.

Virologu vë në dukje se është ende herët për të vlerësuar me saktësi të dhënat që tregojnë se ky variant i ri i koronavirusit mund të kalohet më lehtë dhe thekson rëndësinë e njohjes së ndikimit të tij real midis njerëzve që nuk janë infektuar më parë dhe atyre që nuk janë vaksinuar.

Në këtë kuptim, ai tregon se të dhënat nga situata në Afrikën e Jugut janë shqetësuese: “Informacioni për atë që po ndodh në Afrikën e Jugut më shqetëson gjithnjë e më shumë. Ajo që po shihet është se fëmijët më të vegjël po shtrohen gjithmonë e më shumë në spital, në gjendje të rëndë”.

Një situatë e tillë, në një vend si Afrika e Jugut, ku praktikisht e gjithë popullata është prekur nga virusi ose është vaksinuar, mund të shërbejë si një paralajmërim për atë që mund të ndodhë në vende të tjera  të botës: “Rasti i Afrikës së Jugut mund të transferohet kudo dhe ekziston frika se ata që nuk janë vaksinuar dhe që nuk e kanë kaluar më parë sëmundjen, mund ta kalojnë më rëndë variantin e ri”.

Eksperti gjerman thekson se vaksinat mbeten mjeti më i mirë për të luftuar pandeminë, veçanërisht përballë një varianti të tillë kaq ngjitës: “Kushdo që mundet, duhet të marrë një dozë përforcuese menjëherë”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme