Fauci: AstraZeneca është vaksinë e mirë, por nuk i duhet amerikanëve

Prishtinë | 13 Pri 2021 | 17:22 | Nga Ekonomia Online

Zyrtari amerikan i sëmundjes infektive, Anthony Fauci tha se vaksina e AstraZeneca ka efikasitet të mirë.

Megjithatë mjeku amerikan pohon se dyshimet për sigurinë e saj duhet të zgjidhen.

“Unë mendoj se vaksina e AstraZeneca është një vaksinë e mirë për sa i përket efikasitetit dhe nëse zgjidhen shqetësimet e sigurisë në Bashkimin Evropian, efektiviteti i vaksinës është me të vërtetë mjaft i mirë”, tha Fauci.

“Nëse apo jo do të përdorim ndonjëherë AstraZeneca është e panjohur, por në këtë pikë duket se nuk do të na duhet. Nuk është një vendim i keq për AstraZeneca, është thjesht e mundur që, duke pasur parasysh furnizimin e vaksinave nga kompani të tjera, ne nuk mund ta përdorim atë”, tha ai, shkruan Times.

Rregullatorët evropianë po testojnë vaksinën AstraZeneca për shfaqjen e mpiksjeve të rralla. Ende nuk është aprovuar në Shtetet e Bashkuara.

Rregullatorët evropianë kanë identifikuar një lidhje të mundshme midis vaksinave dhe mpiksjeve, por theksojnë se përfitimet e vaksinave tejkalojnë rreziqet.

Më shumë se dymbëdhjetë vende pezulluan përdorimin e vaksinës për një kohë, por më pas vazhduan ta përdorin atë, me disa që futën një kufi minimal moshe, përfshirë Francën, Holandën dhe Gjermaninë.

Zyrtarët në Britani kanë këshilluar njerëzit nën moshën 30 vjeç të bëjnë një tjetër vaksinë. Vaksina AstraZeneca deri më tani është më e lira dhe nuk kërkon kushte të veçanta ruajtjeje në temperatura jashtëzakonisht të ulëta si disa vaksina, prandaj është vaksina kryesore në shumë fushata vaksinimi.

Të ngjashme