Filozofi gjerman refuzon çmimin e Emirateve të Bashkuara Arabe

Prishtinë | 03 Maj 2021 | 14:07 | Nga Ekonomia Online

Sociologu dhe filozofi i shquar gjerman Jürgen Habermas ka refuzuar një çmim nga Emiratet e Bashkuara Arabe të dielën, pas shqetësimeve rreth të drejtave të njeriut në vendin e Gjirit. Intelektuali 91 vjeçar e kishte pranuar më parë çmimin.

“Unë deklarova gatishmërinë time për të pranuar Çmimin e Librit Sheikh Zayed të këtij viti. Ky ishte një vendim i gabuar, të cilin unë e korrigjoj”, ka thënë Habermas në një deklaratë të ndarë me faqen e lajmeve gjermane Spiegel Online, përcjell Telegrafi.

“Unë nuk ia bëra të qartë vetes mjaftueshëm lidhjen e ngushtë të institucionit, i cili jep këto çmime në Abu Dhabi, me sistemin ekzistues politik atje”, ka shtuar ai, shkruan Deutsche Welle.

Çfarë saktësisht është çmimi?

Çmimi është emëruar sipas Shejh Zayed bin Sulltan Al Nahyan, i cili drejtoi Abu Dhabi për më shumë se 30 vjet.

Zayed, i cili vdiq në 2004 si 86 vjeç, ishte presidenti i parë i Emirateve të Bashkuara Arabe.

Çmimi u jepet çdo vit individëve dhe botuesve “shkrimi dhe përkthimi i të cilëve në shkencat humane pasuron objektivisht jetën intelektuale, kulturore, letrare dhe shoqërore arabe”.

Habermasit iu dha ai i “Personalitetit Kulturor të Vitit”.

Fituesit e çmimit të personalitetit kulturor marrin jo vetëm një medalje por edhe një çmim fitimprurës prej 1 milion dirheme (226,498 € / 272,249 $)

Habermas, i konsideruar gjerësisht si filozofi më i rëndësishëm gjerman në gjysmën e dytë të shekullit 20, është i lidhur me Shkollën e Teorisë Sociale të Frankfurtit.

Shumë nga shkrimet e tij për çështje filozofike janë përkthyer në arabisht.

Cila është situata e të drejtave të njeriut në Emiratet e Bashkuara Arabe?

Emiratet e Bashkuara Arabe janë akuzuar shpesh për situatën e tyre të dobët në të drejtat e njeriut.

Sipas DW, përcjell Telegrafi, sundimtarët e vendit kontrollojnë me forcë mediat dhe kanë diskrecion të gjerë për të ndëshkuar individët nëse kritikojnë qeverinë.

Freedom House në Uashington karakterizon Emiratet e Bashkuara Arabe si “jo të lira”, për shkak të kufizimeve të konsiderueshme të lirive civile.

Shqetësime të tjera për të drejtat e njeriut përfshijnë shfrytëzimin e Emirateve të Bashkuara Arabe për migrantët nga India dhe vendet e tjera nën sistemin e saj.

Ofensiva e përbashkët Saudite-Emiratet e Bashkuara Arabe kundër rebelëve Houthi në Jemen ka tërhequr gjithashtu një vëzhgim për shkak të vrasjeve të raportuara pa kriter të civilëve në një nga vendet më të varfra të botës. 

Të ngjashme