Greqia në alarm nga një tjetër mutacion i Coronavirusit

Prishtinë | 01 Shk 2021 | 14:25 | Nga Ekonomia Online

Selaniku është alarmuar, pas një prift ka rezultuar pozitiv me mutacionin më të ri të koronavirusit, atë të Afrikës së Jugut. Autoritetet kompetente të qytetit po kryejnë kontrolle gjithëpërfshirëse në mënyrë që të gjurmojnë kontaktet e priftit 36-vjeçar, i cili sipas informacioneve ka marrë pjesë në një shërbim fetar.

Tashmë, kontaktet e priftërinjve, si dhe besimtarëve që morën pjesë në sakramentin e Kungimit të Shenjtë janë izoluar. Dje, Zëvendës Ministri i Mbrojtjes Civile Nikos Hardalias dhe presidenti i EODY, Panagiotis Arkoumaneas, nxituan për në Selanik për të vlerësuar situatën.

Duke folur të hënën në mëngjes për SKAI, Nikos Sypsas , mjek i Sëmundjeve Infektive dhe anëtar i komitetit të ekspertëve për koronavirusin vuri në dukje se “ne po hyjmë në një kapitull të ri, në epokën e mutacioneve.

Fatkeqësisht, ato u zbuluan edhe në Greqi. Mutacionet janë përhapur kudo nga Kreta në Greqinë Veriore. Kjo do të thotë vdekshmëri më e lartë. “Ka prova të forta se vaksinat janë më pak efektive kur bëhet fjalë për mutacionin e Afrikës së Jugut.”

Rritja e rasteve të mutacionit britanik në Greqi

Në të njëjtën kohë, rritja e rasteve me variantet e Covid vendos epideminë në një trajektore të re, si dhe masat për të kontrolluar atë. Sipas të dhënave, janë zbuluar 108 raste të variantit të ri nga analiza gjenomike të 200 mostrave .

Prej tyre, 107 janë të llojit B.1.1.7 të identifikuar në Mbretërinë e Bashkuar, i njohur zakonisht si mutacioni britanik, ndërsa një ka rezultuar pozitiv me mutacionin e identifikuar në Afrikën e Jugut (B.1.351). Në total, janë identifikuar 174 raste të variantit të koronavirusit.

Vetëm dje, janë identifikuar 107 raste të reja të mutacionit britanik , 80 në Atikë dhe 50 janë një azil, 21 vijnë nga komunitetet dhe nëntë nga spitalet. Në Halkidiki u identifikuan 14 raste, në Patras 11, në Selanik dhe Pieria 1.

Bota mund të zhvillojë vaksina të tjera kundër koronavirusit, por mutacionet po detyrojnë prodhuesit të zhvillojnë vaksina të tjera.

Bloomberg ka raportuar se Johnson & Johnson ka treguar 72% efikasitet në SHBA, por ky efektivitet në 57% në studimet e kryera në Afrikën e Jugut. Në mënyrë të ngjashme, vaksina Novaxax ishte 89% efektive në Britani, por vetëm 49% në mutacionin e Afrikës së Jugut

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme