Kazakistani lufton mjekrat dhe pantollonat e shkurtër për t’i ikur radikalizmit

Prishtinë | 05 Shk 2018 | 09:38 | Nga

Në përpjekjet për t’i dhënë policisë më shumë fuqi në luftimin e “lëvizjeve fetare shkatërruese”, Kazakistani është fokusuar në mjekra dhe pantollona të shkurtër.

Myslimanët konservativë që nuk përkojnë me formën e Islamit të miratuar zyrtarisht në këtë vend, zakonisht tregojnë qëndrimin e tyre duke mbajtur mjekra të gjata dhe pantollona deri tek kyçi i këmbës.

Në përgjigje të kësaj, autoritetet shpesh kalojnë në gjykim të gjerë për këto qëndrime duke i cilësuar si përkrahës, të asaj që e konsiderojnë ”salafizëm” të rrezikshëm në Islamin sunit.

Një projektligj, i cili ka kaluar në leximin e parë në parlament më 31 janar, synon të mbështesë forcat policore në parandalimin e “krimeve të lidhura me aktivitetet fetare”, duke ndryshuar ligjin për fenë.

Ky projekligj kërkon masa më të ashpra, sipas të cilave qytetarët mund të studiojnë në shkolla fetare jashtë vendit, vendos parakushte për fëmijët nëse janë pjesë e shërbimeve të xhamive dhe kishave dhe ndalon “shfaqjen publike të shenjave” të “lëvizjeve të dëmshme fetare”.

Projektligji i bazuar në definicionin e dhënë nga Ministria e Çështjeve Fetare, i përshkruan si lëvizje “shkatërruese” ato që promovojnë pikëpamje fetare dhe ligjëratat që kërcënojnë të drejtat dhe liritë e njerëzve.

Lëvizje të tilla, sipas projekligjit kanë qëllim dobësimin dhe shkatërrimin e themeleve morale dhe vlerave shpirtërore dhe kulturore.

Ministri për Çështje Fetare, Nurlan Yermekbaev, ka thënë se autoritetet do të përpilojnë një listë të grupeve që i konsiderojnë “të dëmshme”.

“Pseudo-Salafistët”, mund të jenë në mesin e tyre, u ka thënë ai gazetarëve në Astana gjatë javës.

Disa llojeve të mjekrave mund të jenë të ndaluara me ndryshimet ligjore.

Yermekbaev ka thënë se për gjatësinë e mjekrave do të ketë njoftim nga autoritetet.

Sidoqoftë, ministri ka theksuar se jo secili me mjekër të gjatë duket të frikësohet dhe të mos dalë më në rrugë.

Zyrtarët do të vlerësojnë nëse një person ka lidhje me lëvizje ekstremiste, ka thënë ministri.

“Më e rëndësishmja është se çfarë thotë dhe promovon personi me mjekër të ndaluar”, ka thënë ai.

Yermekbaev ka shtuar se asnjë hap nuk do të merret ndaj atyre që kanë “vetëm një atribut të ndaluar, mirëpo nuk janë fetar”. Figurat religjioze, si imamët dhe priftërinjtë nuk do të jenë në kuadër të listës së këtyre personave.

Në rast se miratohet ky projektligj dhe kthehet në ligj, Kazakistani po ashtu do të ndalonte veshjen që mbulon fytyrën e një njeriu.

Shkelësit e ligjit mund të përballen me dënim deri në 370 dollarë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme