Khan: Arrin në 41 numri i shteteve që mbështetin hetimin e ICC për krimet në Ukrainë

Prishtinë | 11 Pri 2022 | 15:00 | Nga Ekonomia Online

Prokurori i Gjykatës Ndërkombëtare Penale, Karim A.A. Khan QC, ka njoftuar se ka hapur një platformë përmes së cilës çdo person që mund të këtë informacione të rëndësishme për krimet e kryera në Ukrainë mund të kontaktojë hetuesit.

Përmes një deklarate, prokurori Khan tutje njoftoi se sot edhe dy shtete të tjera e kanë përkrahur nisjen e hetimit nga ICC për këto dyshime. Bëhet fjalë për Japoninë dhe Maqedoninë e Veriut, me të cilat numri i përgjithshëm i shteteve referuese ka shkuar në 41.

Ai më tej thotë se grupi hetimor të cilin e ka vendosur në rajon javën e kaluar, ka filluar aktivitetet e mbledhjes së provave për krimet e luftës.

“Unë personalisht po kërkoj gjithashtu të angazhohem me të gjitha palët e interesuara dhe palët në konflikt me synimin për të forcuar kanalet për mbledhjen e informacionit përkatës dhe për të nxitur veprime të koordinuara drejt qëllimit tonë të përbashkët për të garantuar përgjegjësi për krimet që bien në juridiksionin e Gjykatës Ndërkombëtare Penale”, tha Khan.

“Ne do ta shpërndajmë këtë faqe në rrjete sociale dhe do të inkurajoja të gjithë, duke përfshirë mediat, si lokale për situatën në Ukrainë ashtu edhe ndërkombëtarisht, për të rritur ndërgjegjësimin për këtë platformë. Hetimet penale ndërkombëtare kërkojnë angazhimin e të gjithë atyre që mund të mbajnë informacione të rëndësishme për punën tonë. Dëshmitarët, të mbijetuarit dhe komunitetet e prekura në veçanti duhet të fuqizohen për të kontribuar në mënyrë aktive në hetimet tona. Nuk mund të ketë shmangie në përpjekjet tona për të vërtetuar të vërtetën dhe për të ndjekur ata që dyshohet se janë përgjegjës për krimet ndërkombëtare”, tha ai.

Më 28 shkurt të këtij viti, prokurori Khan njoftoi vendimin për të kërkuar autorizim për hapjen e një hetimi mbi situatën në Ukrainë, në bazë të konkluzioneve të mëparshme të zyrës së tij që dolën nga ekzaminimi i saj paraprak dhe që përfshin çdo krim të ri të supozuar që bie në juridiksionin e Kriminalit Ndërkombëtar.

Të ngjashme