Kostot e fshehura për të blerë shtëpi në Zvicër

Prishtinë | 28 Sht 2021 | 07:16 | Nga Ekonomia Online

Po planifikoni të blini një shtëpi ose thjesht pyesni veten nëse ia vlen? Këtu janë disa nga kostot e fshehura me të cilat mund të përballeni në Zvicër

Siç ka raportuar më parë “The Local”, marrja me qira është shumë më e popullarizuar në Zvicër sesa blerja.

Në fakt, Zvicra është i vetmi vend në Evropë ku më shumë njerëz marrin me qira sesa zotërojnë shtëpinë ku jetojnë.

Mund të jetë ende kështu, por rritja e qirasë po i shtyn shumë njerëz të marrin parasysh nëse blerja e një shtëpie apo apartamenti është e drejtë për ta.

Padyshim që kostoja kryesore me të cilën do të përballeni është vetë prona, por tarifat e tjera si kostot ligjore, tarifat e agjentëve, taksat dhe të ngjashme mund ta bëjnë blerjen shumë më të shtrenjtë nga sa mund të mendoni ndryshe, përcjell tutje albinfo.ch.

Së pari, mendoni nëse blini apo jo një shtëpi është e përshtatshme për ju. Në tërësi, blerësit ka të ngjarë të jenë përgjegjës për kosto shtesë deri në katër përqind, ndërsa shitësit mund të duhet të paguajnë deri në gjashtë përqind.

Këtu janë disa nga kostot e fshehura të blerjes së një shtëpie në Zvicër.

Shpenzimet noteriale

Ndërsa kjo mund të duket si shumë para për vetëm një nënshkrim ose një vulë, noterët me të vërtetë luajnë një rol të rëndësishëm në sigurimin e gjithçkaje që bëhet ligjërisht dhe parandalimin e mashtrimit.

Disa kosto noteriale janë gjithashtu një kërkesë ligjore, kështu që ju nuk mund të dilni nga pagesa e tarifave.

Kostot e noterisë janë standarde në shumicën e marrëveshjeve të blerjes së pronës, megjithatë ajo që është disi unike në Zvicër është se blerësit dhe shitësit shpesh do të ndajnë kostot e noterisë.

Shkalla në të cilën kjo ndodh do të varet nga kantoni, prandaj kontrolloni noterin në kantonin ose komunën tuaj për më shumë informacion.

Tarifat e noterisë do t’ju kthejnë diku deri në një përqind të çmimit të blerjes.

Tarifat e noterisë janë më të larta në Zvicrën frëngjisht dhe italishtfolëse dhe priren të jenë më të ulëta në Zvicrën gjermanofolëse, përveç Bernës.

Depozitë

Para se të filloni të mendoni për blerjen e një shtëpie, duhet të dini se depozita më të larta kërkohen në Zvicër sesa shumë vende të tjera.

Depozita minimale në Zvicër është rreth një e pesta (20 përqind) e kostos totale të blerjes.

Kjo është shumë më e lartë se pesë përqind që shihet shpesh në vendet anglishtfolëse, por është shumë më e ulët se 40 përqind e kërkuar ndonjëherë në Gjermani.

Ndërsa ju mund të keni ndjerë që ëndrrat tuaja për pronësinë e shtëpisë zhduken me një fatkeqësi, vetëm gjysma e këtyre parave duhet të vijnë në para.

Gjysma tjetër mund të dalë nga fondi juaj i pensionit – edhe pse nëse keni mbërritur kohët e fundit në Zvicër, mund të mos keni aq shumë para të grumbulluara atje.

Shpenzimet e hipotekës

Nëse nuk jeni një nga të paktët njerëz me mjaft franga në bankë vetëm për të blerë një shtëpi të plotë, do t’ju duhet të merrni një hipotekë për të blerë një shtëpi në Zvicër (shikoni pikën e mëparshme të depozitave për një tregues të sa prej çmimit të blerjes do të jeni përgjegjës).

Mbani në mend se ndërsa normat e hipotekave priren të jenë më të ulëta në Zvicër, periudhat e shlyerjes janë më të gjata.

Pra, ndërsa më e gjata që mund të paguani hipotekën tuaj në vendet e tjera është 30 vjet, hipotekat zvicerane që zgjasin midis 50 dhe 100 vjet mund të jenë relativisht të zakonshme.

Ju gjithashtu do të duhet të paguani një “tarifë të regjistrimit të hipotekës”.

Eigenmietwert/Vlera e qirasë së pronës

Për shumë ardhje nga jashtë, kjo mund të jetë paksa surprizë, por Eigenmietwert është një shifër tatimore që duhet të keni parasysh nëse blini një pronë.

Pavarësisht nëse blini për një investim apo jo, mund t’ju duhet të llogaritni shifrën e Eigenmietwert, e cila është një vlerë teorike e qirasë për pronën.

Ndërsa do të varet nga një sërë gjërash të ndryshme për të cilat këshilltari ose llogaritari juaj tatimor është më mirë të diskutojë, tarifa e Eigenmietwert të paktën pjesërisht do të kompensohet nga zbritjet, por ia vlen të dini kur po mendoni të blini.

Ndoshta nuk është për t’u habitur, Eigenmietwert nuk është e popullarizuar në mesin e shumë njerëzve. Politikanët kanë nxitur legjislacionin për të bërë thirrje për heqjen e tij për dekada të tëra – përfshirë deri në shtator 2021 – por mbetet jashtëzakonisht e vështirë për t’u vrarë.

Shpenzimet e arkitektit ose inxhinierisë

Një shtesë për blerësit – e cila në shumicën e rasteve është fakultative – është që pasuria të vlerësohet nga një arkitekt ose inxhinier civil për të parë nëse ka ndonjë defekt apo problem që mund të mos jetë i dukshëm me sy të lirë.

Rreth 1.000 CHF për vlerësim, këto mund të duken pak nga ana e pjerrët – por do të jenë shumë më të lira sesa nëse zbuloni një defekt pasi keni blerë pronën.

Fitimet kapitale

Tatimi mbi fitimet kapitale do të paguhet kur një pronë shkëmben duart në Zvicër, megjithëse mbani në mend se kjo është përgjegjësia e shitësit.

Ju gjithashtu mund të zbritni një sërë shpenzimesh nga tatimi mbi fitimet kapitale, duke përfshirë shumë nga kostot në këtë listë.

Tarifat e regjistrimit të tokës

Ju gjithashtu do të jeni të detyruar të paguani një tarifë për regjistrimin e pronës në zyrën e regjistrimit të tokës.

Kjo zakonisht do të jetë midis një dhe 1.5 përqind të çmimit të blerjes.

Ashtu si me pothuajse gjithçka në këtë listë, nëse blerësi, shitësi ose një kombinim i të dyjave janë përgjegjës do të varet nga kantoni.

Në shumicën e rasteve, blerësi do të jetë përgjegjës.

Taksa e transferimit të pronës

Kur transferohet pronësia e pronës, vendoset një taksë e transferimit të pronës.

Në disa kantone, këto njihen si kosto të ‘ndryshimit të regjistrimit’, por ideja e taksës është kryesisht e njëjtë.

(Këto janë të ndryshme nga tarifat për regjistrimin e aktit në zyrën e regjistrit, edhe nëse ato quhen tarifa “regjistrimi” në disa kantone).

Kjo ndodh në 25 nga 26 kantone, me Schwyz që është përjashtimi me fat.

Në përgjithësi kjo kosto duhet të paguhet nga blerësi, edhe pse në disa kantone shitësi do të jetë përgjegjës.

Ndërtesat historike

Zvicra ka një respekt të fortë për traditën dhe historinë – dhe kjo vjen përmes strehimit.

Rreth 75,000 prona në Zvicër janë ndërtesa të listuara, të cilat kanë një formë të rëndësisë historike ose kulturore dhe si rezultat mbrohen me ligj.

Kjo njihet në gjermanisht si Denkmalschutz, në frëngjisht si protection du patrimoine dhe në italisht si protezione del patrimonio.

Kjo mbrojtje shtesë mund të rezultojë në zbritje të taksave për pronarët, megjithatë rregullat mund t’ju kufizojnë nga disa modifikime ose rinovime, të cilat mund të jenë frustruese.

Tarifat e agjencisë

Blerja e një shtëpie përmes një agjencie është shpesh një mënyrë për t’i bërë gjërat të funksionojnë pak më mirë – dhe është veçanërisht e popullarizuar në mesin e të huajve.

Edhe nëse e bëni pjesën më të madhe të shikimit në internet, pronat e listuara shpesh do të kenë tarifat e agjentit të bashkangjitura.

Nëse blini përmes një agjenti, kjo ka të ngjarë t’ju kushtojë diku midis dy dhe tre përqind të çmimit të blerjes.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme