Nga moti ekstrem mund të vdesin 100 mijë evropianë në vit

Prishtinë | 05 Gus 2017 | 12:44 | Nga

Moti ekstrem mund t’i vrasë deri në 152 mijë njerëz në vit në Evropë, duke filluar nga viti 2100, nëse nuk ndërmerret asgjë për t’i mbajtur nën kontroll efektet e ndryshimeve klimatike, thonë shkencëtarët.
Numri është 50 herë më i madh se sa vdekjet e raportuara tani, thuhet në ditarin The Lancet Planetary Health, sipas BBC.

Valët e nxehtësisë mund të shkaktojnë 99% të vdekjeve që lidhen me motin, ku Evropa Jugore do të jetë e prekur më së keqi.

Ekspertët thanë që të gjeturat e ditarit ishin shqetësuese.

Nëse nuk bëhet asgjë për t’i reduktuar lëshimet e gazrave nga serrat dhe për t’i përmirësuar politikat e reduktimit të impaktit kundër ngjarjeve ekstreme të motit atëherë studimi nga Joint Research Centre i Komisionit Evropian thotë se vdekjet e shkaktuara nga moti ekstrem mund të rriten nga 3 mijë në vit mes 1981-2010, deri në 152 mijë sosh mes viteve 2071-2100.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme