Obligimi i vaksinimit gati të hyjë në fuqi në Austri, por pak e marrin seriozisht

Prishtinë | 04 Shk 2022 | 13:26 | Nga Ekonomia Online

Një ligj që kërkon që shumica e të rriturve në Austri të vaksinohen kundër COVID-19 është gati të hyjë në fuqi, por ndjenja e urgjencës që shoqëroi shpalljen e tij në nëntor është zhdukur kryesisht. Pak vende të tjera duket se do të shkojnë aq larg sa vëmendja të kthehet në lehtësimin e kufizimeve.

Mandati austriak për banorët 18 vjeç e lart për t’u vaksinuar – i pari i këtij lloji në Evropë – zgjidhi pengesën e fundit legjislative të enjten kur dhoma e lartë e parlamentit miratoi atë që Ministri i Shëndetësisë Wolfgang Mueckstein e quajti “një hap largpamës dhe aktiv”. Presidenti nënshkroi legjislacionin të premten.

Pritet të bëhet ligj në ditët në vijim, por do të kalojë pak kohë para se austriakët të vërejnë ndonjë ndryshim praktik. Dhe nuk është e qartë se kur apo edhe nëse pjesa më e vështirë e planit, e cila u zbeh nga propozimi fillestar, do të hyjë në fuqi.

Vetëm në mes të marsit policia do të fillojë të kontrollojë statusin e vaksinimit të njerëzve gjatë ndalimeve të trafikut dhe kontrolleve për kufizimet e koronavirusit. Personave që nuk mund të japin prova të vaksinimit do t’u kërkohet me shkrim ta bëjnë këtë dhe do të gjobiten deri në 600 euro nëse nuk e bëjnë këtë; gjobat mund të arrijnë në 3,600 euro nëse njerëzit kundërshtojnë dënimin e tyre dhe hapen procedurat e plota.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme