OBSH: Festivalet evropiane nuk duhet të anulohen për shkak të lisë së majmunëve

Prishtinë | 25 Qer 2022 | 13:36 | Nga Ekonomia Online

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka thënë se festivalet verore evropiane nuk duhet të anulohen për shkak të shpërthimit të lisë së majmunëve, por përkundrazi të menaxhojnë rrezikun e përhapjes së virusit. Që nga maji, një rritje e rasteve të lisë së majmunëve është vërejtur jashtë vendeve të Afrikës Perëndimore dhe Qendrore, ku sëmundja ka qenë prej kohësh endemike. Shumica e rasteve të reja janë raportuar në Evropën Perëndimore.

Më shumë se 3200 raste të konfirmuara dhe një fatale janë raportuar deri më tani në OBSH nga gjithsej 48 vende këtë vit. “Të gjitha festivalet verore, koncertet dhe shumë ngjarje të tjera në hemisferën veriore sapo kanë filluar,” tha Amaia Artazcoz, oficere teknike e OBSH-së për tubimet masive, në një webinar të titulluar “Shpërthimet e lisë së majmunëve dhe tubimet masive: Mbroni veten në festivale dhe ahengje”.

Ngjarjet “mund të përfaqësojnë një mjedis të përshtatshëm transmetimi,” shtoi ajo. “Në këto tubime, pjesëmarrësit janë vërtet shumë afër njëri-tjetrit dhe zakonisht për një periudhë më të gjatë kohore, dhe gjithashtu ka shumë ndërveprime të shpeshta mes tyre,” shpjegoi Artazcoz.

“Megjithatë…ne nuk rekomandojmë shtyrjen ose anulimin e ndonjë prej ngjarjeve në zonat ku janë zbuluar raste të lisë së majmunëve,” tha ajo. Sarah Tyler, Këshilltare e Lartë e Komunikimit për Situatat Shëndetësore Emergjente në OBSH në Evropë, tha se më shumë se 800 festivale do të mbahen në rajon, duke mbledhur qindra mijëra njerëz nga vende të ndryshme.

“Shumica e pjesëmarrësve janë shumë të lëvizshëm dhe seksualisht aktivë, dhe një numër prej tyre do të kenë kontakt intim lëkurë më lëkurë në ose rreth këtyre ngjarjeve,” tha ajo. “Disa mund të kenë edhe kontakte të shumta seksuale, duke përfshirë partnerë të rinj ose anonimë. Pa veprim, ne rrezikojmë një rritje të rasteve të lisë së majmunëve këtë verë në Evropë,” paralajmëroi Tyler.

Ndërgjegjësimi për rrezikun

Agjencia e Shëndetësisë e OKB-së rekomandon që vendet të identifikojnë ngjarje që kanë më shumë gjasa të lidhen me rrezikun e transmetimit të lisë së majmunëve. OBSH u ka bërë thirrje organizatorëve të festivalit që të rrisin ndërgjegjësimin përmes komunikimit efektiv, të zbulojnë herët rastet, të ndalojnë transmetimin dhe të mbrojnë njerëzit në rrezik.

Sipas OBSH-së, epidemia në vendet e reja të prekura ndodh kryesisht midis burrave që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra dhe që kanë raportuar marrëdhënie të fundit me partnerë të rinj ose më shumë.

Njerëzit me simptoma këshillohen të shmangin pjesëmarrjen në mitingje, ndërsa njerëzit në komunitetet ku është zbuluar se lija e majmunëve ndodh më shpesh sesa në popullatën e përgjithshme duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm, tha ai.

Simptomat fillestare normale të lisë së majmunit përfshijnë ethe, ënjtje të nyjeve limfatike dhe skuqje të ngjashme me linë e dhenve.Meg Doherty e programit global të OBSH-së për HIV-in, hepatitin dhe infeksionet seksualisht të transmetueshme tha: “Ne nuk e quajmë këtë një infeksion seksualisht të transmetueshëm.”

Stigmatizimi nuk ndihmon kurrë në shpërthimin e sëmundjes”, shtoi ajo. “Kjo nuk është një sëmundje e homoseksualëve. Megjithatë, ne duam që njerëzit të jenë të vetëdijshëm për rreziqet,” shpjegoi Doherty.

Të ngjashme