OECD: Hungaria në vitin 2018 do të ketë rritje të rrogës

Prishtinë | 05 Jan 2018 | 10:48 | Nga

Kush do të jetë punonjësi më i paguar në vitin 2018, sipas rroges qe do të marrë? Sipas parashikimeve të lëshuara vetëm nga Oragnzita për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik, OECD, punonjësit që do të kenë rritjen më të madhe të rrogës në vitin 2018 do të jenë Hungarezët.

Sidoqoftë, brenda 32 vendeve të Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik. Punonjësit hungarezë duhet të shohin me të vërtetë rritjen e pagave të tyre reale me një mesatare prej 4.9% këtë vit. Vendi po përjeton një bum ekonomik, me rritjen e pritshme në 4.3% në vitin 2018 dhe një normë papunësie më të ulëtat në botë (3.8% të fuqisë punëtore).

Pas Hungarisë, ka vende të tjera evropiane si Letonia (+ 4.1%), Polonia (+ 3.8%) dhe Republika Çeke (+ 3.7%). Punonjësit e Evropës Perëndimore do të jenë më pak në parti. Holandezët do të shohin rritjen e pagave të tyre me 1.1%, gjermanët me 0.9% dhe francezët me 0.8%. OECD-ja është shumë e kujdesshme në lidhje me rritjen e PBB-së franceze që nuk e sheh tejkalimin e mesatares evropiane (+ 1.8% në vitin 2018).

Nëse ky vlerësim është konfirmuar, çështja e fuqisë blerëse mund të shkaktojë pakënaqësi në Francë. Me rritjen e naftës në javët e fundit, OECD parashikon një kthim të inflacionit në 1.2% në 2018 dhe prandaj është më i lartë se rritja e pagave.

Por pakënaqësia mund të jetë më e fortë në mesin e disa vendeve të tjera europiane, të cilët do t’i shohin pagat reale të tyre të bien këtë vit. Në Spanjë, kjo do të jetë e kufizuar (-0.1%), por në Itali mund të arrijë 0.6%. Por janë punonjësit britanikë që do të duhet të shtrëngojnë më së shumti rripat e tyre. Mbretëria e Bashkuar pritet të përjetojë rënien më të madhe (-0.7%), një situatë kryesisht për shkak të Brexit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme