Ora e artë e Hitlerit shitet mbi 1.3 milion euro në ankand

Prishtinë | 05 Gus 2022 | 09:15 | Nga Ekonomia Online

Ora e artë e Adolf Hitlerit është shitur për 1,342,931.55 euro nga një koleksionist anonim.

Ora e dorës me rripa të zezë, e cila ka të shënuara inicialet e Hitlerit ‘AH’ dhe përmban një svastika, është bërë nga prodhuesi i orëve nga Mynihu, Andreas Huber.

Ai përmban gjithashtu tre data, ditëlindjen e Hitlerit, datën kur ai u emërua dhe datën e fitores së zgjedhjeve të partisë naziste në vitin 1933.

Ajo u mor si një ‘plaçkë lufte’ nga një ushtar francez i cili ishte pjesë e njësisë së parë që arriti në tërheqjen malore të Hitlerit në Berchtesgaden në maj të vitit 1945.

Rreshteri Robert Mignot, i Divizionit të 2-të të Blinduar, e zbuloi atë në ditët e fundit të Luftës së Dytë Botërore dhe e mori përsëri në atdheun e tij dhe ia shiti orën kushëririt të tij.

Ajo iu kalua nipit të tij, i cili e dërgoi atë me Alexander Historical Auctions, nga Maryland, ShBA.

Ora besohet se i është dhënë Hitlerit në vitin 1933 nga partia naziste që ai drejtoi pasi u zgjodh si kancelar i Gjermanisë.

Ajo u mor nga një ushtar francez nga Berghof, shtëpia malore e Hitlerit në Bavari, Gjermania jugore, më 4 maj 1945. Hitleri kishte vrarë veten në bunkerin e tij në Berlin.

The wristwatch was acquired by an anoymous collector in what was a sale of Nazi relics including the German imperian eagle and Hitler's last note to the Germany military before his death
The dates that circle round the central swastika signify Hitler's birthday, the date he was appointed and the date of the Nazi party's 1933 election victory

Të ngjashme