Pelegrinët arrijnë në Mekë për Haxh, çdo tre orë 6 000 njerëz hyjnë për të bërë tavafin

Prishtinë | 17 Kor 2021 | 14:12 | Nga Ekonomia Online

Pelegrinët filluan të mbërrinin në qytetin e shenjtë të Mekës të shtunën për Haxhin e dytë të vogël të organizuar gjatë pandemisë së coronavirusit, duke rrethuar vendin më të shenjtë të Islamit me maska dhe në shtigje të distancuara.

Mbretëria po lejon vetëm 60 mijë banorë të vaksinuar plotësisht të marrin pjesë, duke kërkuar të përsërisin suksesin e vitit të kaluar që nuk pa shpërthim të virusit gjatë ritualit pesë ditor.

Haxhi i këtij viti, me pjesëmarrësit e zgjedhur përmes një lotarie, është më i madh se versioni i zbërthyer në skenë në vitin 2020, por në mënyrë drastike më i vogël se në kohërat normale, transmeton Telegrafi.

Pasi u ngarkuan në autobusë dhe u sollën në Xhaminë e Madhe të Mekës, pelegrinët filluan të kryenin “tavafin”, rrethrrotullimin e Qabesë, një strukturë e madhe kubike e mbështjellë me rroba të zeza të qëndisura prej ari, drejt së cilës luten myslimanët në të gjithë botën.

Shumë prej tyre mbanin çadra për t’u mbrojtur nga nxehtësia djegëse e verës, raporton aljazeera.

“Çdo tre orë, 6,000 njerëz hyjnë për të bërë tavafin e mbërritjes”, i tha agjensisë së lajmeve AFP zëdhënësi i ministrisë së Haxhit, Hisham al-Saeed. “Pasi secili grup të largohet, një proces sterilizimi kryhet në shenjtëroren”.

Haxhi, zakonisht një nga tubimet më të mëdha vjetore fetare në botë me rreth 2.5 milionë njerëz që marrin pjesë në vitin 2019, është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe duhet të ndërmerret nga të gjithë myslimanët me mjetet të paktën një herë në jetën e tyre.

Përbëhet nga një seri ritet fetare, zyrtarisht duke filluar të dielën, të cilat përfundojnë për pesë ditë në qytetin më të shenjtë të Islamit dhe rrethinat në Arabinë Saudite perëndimore.

Ai ndjek një rrugë që Profeti Muhamed eci gati 1400 vjet më parë dhe besohet se në fund të fundit ndjek gjurmët e Profetëve Abraham dhe Ismail. 

Të ngjashme