Truss do të lehtësojë rregullat e imigracionit në Britani, shkak mungesa e punëtorëve

British Foreign Secretary Elizabeth Truss speaks to journalists at the NATO foreign ministers' meeting in Riga, Latvia on November 30, 2021. - NATO foreign ministers meet in the Latvian capital to discuss how to counter a Russian military build-up on Ukraine's border amid fears the Kremlin could be preparing to invade. (Photo by Gints Ivuskans / AFP)
Prishtinë | 25 Sht 2022 | 10:31 | Nga Ekonomia Online

Rregullat e imigracionit do të zbuten në Britani, si pjesë e misionit të kryeministres Liz Truss për të lehtësuar mungesat e fuqisë punëtore dhe për të nxitur rritjen e ekonomisë.

Truss është përballur me kërkesat e industrisë për më shumë punëtorë migrantë për t’u dhënë viza për të ardhur në Mbretëri, me mungesën e fuqisë punëtore një nga shqetësimet kryesore të shprehura nga punëdhënësit në një sërë sektorësh.

Bizneset janë të frustruar që sistemi i vizave për punëtorët e kualifikuar nuk ka qenë mjaftueshëm i përgjegjshëm ndaj mungesave që kanë përjetuar.

Gjatë fushatës së saj për udhëheqjen konservatore, zonja Truss premtoi të trajtojë mungesat e fuqisë punëtore në bujqësi – të shkaktuara pjesërisht nga kufizimet e lirisë së lëvizjes pas Brexit dhe të theksuara nga pandemia – me një zgjerim afatshkurtër të skemës së punëtorëve sezonalë.

Një raport i fundit i qeverisë paralajmëroi se mungesa të tilla po ndikonin keq në sektorin e ushqimit dhe bujqësisë, duke i detyruar shpesh fermerët të hiqnin derrat e shëndetshëm dhe të linin fruta të kalbura në fusha.

Qeveria pritet të përcaktojë planin e saj për reformën e migracionit më vonë këtë vit, raporton Independent.

Të ngjashme