Vdekjet nga terrorizmi ende shqetësuese, pavarësisht rënies së shifrave për të tretin vit thotë raporti i Indeksit Global

Prishtinë | 11 Dhj 2018 | 09:28 | Nga Ekonomia Online

Është publikuar raporti i Indeksit Global të Terrorizmit 2018, ku rezulton se vdekjet e tilla janë ulur 44% për tre vjetët e fundit.

Megjithatë sipas indeksit terrorizmi mbetet i përhapur dhe tejet shqetësues edhe më tej në botë, njofton Klan Kosova.

Indeksi Global i Terrorizmit 2018 tregon se numri total i vdekjeve është ulur me 27 për qind në vitin 2017-të me rëniet më të mëdha që ndodhin në Irak dhe Siri. Një rënie e viktimave u reflektua gjithashtu në rezultatet me 94 vende që përmirësohen, krahasuar me 46 që u përkeqësuan.

Ky është numri më i madh i vendeve për të regjistruar një përmirësim nga viti në vit që nga viti 2004.

Dy vendet me rënien më të rëndësishme në terrorizëm janë Iraku dhe Siria me vdekje që bien me 5.000 dhe 1.000 respektivisht.

Rënia e madhe e numrit të vdekjeve në Irak dhe Siri është kryesisht rezultat i rënies së vazhdueshme të ISIL.

Numri i vdekjeve nga sulmet terroriste që i atribuohen ISIL ra me 52 përqind në vitin 2017. Kishte një rënie korresponduese në vdekshmërinë e sulmeve, duke theksuar kapacitetin dobësues të organizatës.

Megjithë kapacitetin e saj të reduktuar, ISIL ka mbetur grupi terrorist më vdekjeprurës globalisht në vitin 2017.

ISIL tani ka humbur pjesën më të madhe të territorit të saj dhe pothuajse të gjitha të ardhurat e saj me aftësitë e reduktuara duke u reflektuar në uljen e vdekjeve për sulmin.

Të dhënat paraprake sugjerojnë se kjo trajektore do të vazhdojë në vitin 2018.

Europa Perëndimore shënoi një rënie të dukshme prej 52 për qind në terrorizëm, me Francën, Gjermaninë dhe Belgjikën, të cilat shënuan një rënie të ndjeshme të vdekjeve nga terrorizmi.

Në 2017, numri i vdekjeve ra në 81 nga 168 në vitin paraprak. Ky trend ka vazhduar në 2018 me vetëm tetë vdekje që janë regjistruar në tetor 2018.

Megjithë gjetjet që tregojnë se terrorizmi është në rënie, Indeksi Global i Terrorizmit 2018, gjithashtu tregon se terrorizmi është ende i përhapur dhe po bëhet edhe më keq në disa rajone.

Në Lindjen e Mesme dhe Afrikë, pesë vende duke përfshirë Afganistanin, Irakun, Nigeri, Somali dhe Siri regjistruan më shumë se 1,000 vdekje, ndërsa 19 vende regjistruan më shumë se 100 vdekje.

Somalia dhe Egjipti shënuan rritjen më të madhe në numrin e vdekjeve nga terrorizmi në vitin 2017 – një sulm në Somali vrau 587 persona dhe një tjetër në Egjipt vrau 311 njerëz.

Vdekjet nga terrorizmi u rritën me 93 për qind në Somali nga viti 2016 deri në vitin 2017.

Afganistani shënoi numrin më të madh të vdekjeve të terrorizmit në 2017, duke zëvendësuar Irakun. Angola dhe Spanja kishin përkeqësimin më të madh të rezultateve në GTI, si rezultat i një sulmi të vetëm në Angola dhe sulmet e shumta në Spanjë.

Në rajonin e Azi-Paqësorit, Myanmar dhe Filipinet tregojnë një numër rekord të vdekjeve të terrorizmit në 2017 me 166 vdekje dhe 50 vdekje respektivisht.

Në Amerikën e Veriut dhe në Europën Perëndimore, kërcënimi i terrorizmit politik të ekstremit të djathtë është në rritje.

Në katër vitet midis 2013 dhe 2017, pati 66 vdekje dhe 127 sulme të shkaktuara në Europën Perëndimore dhe në Amerikën e Veriut nga grupet dhe individët e ekstremit të djathtë.

Në vitin 2013, nuk kishte vdekje, krahasuar me 17 në vitin 2017. Shumica e sulmeve u kryen nga aktorë të vetëm me besime të ekstremit të djathtë, të bardhë nacionaliste ose anti-muslimane.

Krahas rënies së terrorizmit, ndikimi ekonomik global i terrorizmit ka rënë gjithashtu, duke u ulur me 42 për qind në 52 miliardë dollarë në vitin 2017.

Vdekjet përbënin 72 për qind të ndikimit ekonomik të terrorizmit, ndërkohë që pjesa e mbetur rrjedh nga humbjet e PBB-së, pasuria shkatërrim, dhe lëndime jo-fatale. Ndikimi i vërtetë ekonomik i terrorizmit ka të ngjarë të jetë shumë më i lartë, pasi këto shifra nuk japin llogari për ndikimet indirekte ndaj biznesit, investimeve dhe kostove që lidhen me agjencitë e sigurisë në luftën kundër terrorizmit.

Ky raport vjetor u zhvillua nga Instituti për Ekonominë dhe Paqen (IEP) bazuar në Database Global Terrorism nga Konzorciumi Kombëtar për Studimin e Terrorizmit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme