Votat e muslimanëve me peshë në SHBA, Biden mbetet i preferuari i tyre

Prishtinë | 18 Tet 2020 | 11:31 | Nga Ekonomia Online

Pavarësisht numrit të vogël të popullësis me përkatësi fetare muslimane, në betejën mes presidentit aktual Trump dhe Biden, këta të dy kanë shpresën se popullsia muslimane do të ndryshojë zgjedhjet presidenciale.

Fatima Salman, 43 vjeçare, një punonjëse sociale dhe një amerikane muslimane nga Detroit, Michigan thotë se ajo padyshim po voton për Joe Biden, i nominuari Demokrat duke sfiduar rizgjedhjen e Presidentit të Shteteve të Bashkuara Donald Trump.

“Unë kam tre fëmijë dhe shqetësohem për të ardhmen e tyre nëse Trump rizgjidhet,” thotë Salman, është çështje serioze jo vetëm për mua, po për të gjithë Amerikën në tërësi.

Amerikanët janë një faktor i rëndësishëm për të vendosur fituesin e zgjedhjeve presidenciale të 3 nëntorit të Shteteve të Bashkuara.

Rreth 3.45 milion muslimanë në SH.B.A. – vetëm rreth një përqind (1%) e popullsisë së përgjithshme të vendit – por përqendrimet e tyre në shtetet kryesore dhe vendet e betejës, të tilla si Michigan, Florida, Wisconsin dhe Pennsylvania, mund ta bëjnë votën e tyre veçanërisht të ndikueshme ku kryesisht Joe Biden mbetet i preferuari.

Shteti amerikan i cili ka më së shumëti popullsi muslimane është Michigan i cili ka rreth 270.000 popullësi amerikane.

Gjatë vitit 2017, ku presidenti aktual Trump udhëhiqte SH.B.A kishte lëshuar një urdhër që personat që ishin muslimanë, t’ja u ndalonte hyrjen në disa shtete amerikane.

Gjykata amerikane e dënoj këtë ligj, përshkak se dënonte të drejtat e njeriut, që nuk mundeshin të takonin as të afërmit e tyre. Trump i tjetërsoi më tej muslimanët në një seri komentesh dhe cicërimesh nënçmuese duke shpërthyer “Terrorizmin radikal Islamik” dhe duke i quajtur vendet e listës së ndalimit të muslimanëve me qëllime të rrezikshme.

Sondazhet gjithashtu tregojnë se shumica dërrmuese e votuesve muslimanë mbështesin partinë Demokratike. Sipas një studimi të fundit nga Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR), një organizatë muslimane për të drejtat civile, 71 përqind e muslimanëve thonë se do të votojnë për Biden.

Të ngjashme