Zvicër: Të pavaksinuarit vdesin 8 herë më shumë se të vaksinuarit

Prishtinë | 19 Dhj 2021 | 16:20 | Nga Ekonomia Online

Gjatë 4 javëve të fundit, rreth gjysma e atyre që vdiqën nga Covid-19 në Zvicër ishin të pavaksinuar. Me një shikim, mund të duket se vaksinat nuk po funksionojnë shumë mirë. Megjithatë, ato po rezultojnë të jenë shumë efektive, duke reduktuar mundësinë e vdekjes nga sëmundja me më shumë se 80%, përcjell albinfo.ch.

Gjatë 4 javëve deri më 14 dhjetor 2021, në Zvicër u regjistruan 525 vdekje nga Covid-19.

Këto u ndanë afërsisht në mënyrë të barabartë midis të vaksinuarve dhe të pavaksinuarve. Megjithatë, për të kuptuar këto numra është thelbësore të shikohet numri i njerëzve në secilin grup. Pasi kjo faktorizohet në fuqinë jetëshpëtuese të vaksinave është e qartë.

Pothuajse të gjithë ata që vdisnin ishin 60 vjeç e lart. Në këtë grupmoshë, 88% ishin të vaksinuar plotësisht, 1% të vaksinuar pjesërisht dhe 11% të pavaksinuar. Kjo do të thotë se afërsisht gjysma e vdekjeve nga Covid në Zvicër gjatë 4 javëve të fundit kanë ndodhur në një numër relativisht të vogël njerëzish të pavaksinuar. Në fakt, të pavaksinuarit në këtë grupmoshë (60+) kanë vdekur me një normë 7.53 herë më të lartë se të vaksinuarit, në thelb sepse të vaksinuarit tani tejkalojnë numrin e të pavaksinuarve me 7.5 me 1.

Nëse vaksinat vazhdojnë të punojnë ashtu siç bëjnë aktualisht dhe shkalla e vaksinimit vazhdon të rritet, të vaksinuarit do të përbëjnë një përqindje në rritje të atyre që vdesin nga Covid-19. Megjithatë, në të njëjtën kohë, shkalla e përgjithshme e vdekjeve do të bjerë falë rritjes së imunitetit të shkaktuar nga vaksinat.

Vaksinat kundër Covid mund të jenë të papërsosura, por ato ende kanë një goditje të konsiderueshme dhe po mbajnë shumë njerëz jashtë spitalit dhe gjallë.

Të ngjashme