Zvicra me rekord vende të lira pune

Prishtinë | 22 Dhj 2018 | 13:18 | Nga Ekonomia Online

188 mijë vende të lira pune, më shumë se kurrë më parë, janë në Zvicër.

Deri më 15 dhjetor 2018 ishin 188.367 shpallje për punë. Rekordi i vitit të kaluar është tejkaluar. Vitin e kaluar ishin raportuar 164’886 vende të lira pune. Kjo është treguar nga radari i punës nga X28, i cili përdor motorin e kërkimit për të regjistruar faqet e internetit të kompanive dhe portalet për punë për gjithë Zvicrën, shkruan albinfo.ch.

Rritja e tregut të punës vazhdon. Në Zvicër kërkohen jo vetëm infermieret, punonjësit e ndërtimit dhe shkencëtarët e kompjuterëve, por edhe fuqi punëtore për tregtinë me pakicë, administratë publike dhe arkitekturë / planifikimin.

Krahasuar me mesin e dhjetorit 2017, normat e vendeve të lira të punës për punëtorët e ndërtimit u rritën më shumë (me një plus prej rreth 4.000). Është e habitshme që edhe në tregtinë me pakicë kërkohen më shumë punonjës (plus vetëm nën 3000). Shpalljet për punë gjithashtu u rritën në sektorin e kujdesit shëndetësor (plus 2200) dhe në industrinë e gastronomisë / hotelieri (plus 2000).

Prandaj nuk është për t’u habitur që numri i të papunëve është në një nivel shumë të ulët. Norma u rrit paksa në 2.5 për qind në nëntor të vitit 2018, duke mbetur në 2.4 për qind që nga muaji maj i këtij viti. Përshtatur në efektet sezonale, megjithatë ra nga 2.5 në 2.4 për qind.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme