Ish presidenti i Francës dënohet me burg për korrupsion

Prishtinë | 01 Mar 2021 | 20:06 | Nga Ekonomia Online

Një gjykatë e Parisit shpalli fajtor të hënën ish-presidentin francez Nicolas Sarkozy për korrupsion dhe shfrytëzim të postit dhe e dënoi atë me një vit burgim dhe dy vjet me kusht.

Politikani 66-vjeçar, i cili ishte president nga viti 2007 në 2012, u dënua për përpjekjen për të marrë në mënyrë të paligjshme informacion nga një gjykatës i lartë në vitin 2014 në lidhje me një veprim ligjor në të cilin ai ishte i përfshirë.

Gjykata tha se zoti Sarkozy ka të drejtë të kërkojë ta kryejë dënimin në shtëpi duke mbajtur një byzylyk elektronik.

Është hera e parë në historinë moderne të Francës që një ish-president dënohet për korrupsion.

Të pandehurit e tjerë me zotin Sarkozy – avokati dhe miku i tij i vjetër Thierry Herzog, 65 vjeç dhe gjyqtari tani në pension Gilbert Azibert, 74 vjeç – u gjetën gjithashtu fajtorë dhe morën të njëjtin dënim si politikani.

Gjykata vendosi se zoti Sarkozy dhe të bashkëpunëtorët e tij nënshkruan një “pakt korrupsioni”, bazuar në “prova të qëndrueshme dhe serioze”.

Gjykata tha se faktet ishin “veçanërisht serioze” duke qenë se ato ishin kryer nga një ish president i cili përdori pozitën e tij për të ndihmuar një gjykatës që i kishte shërbyer interesit të tij personal. Përveç kësaj, si avokat me profesion, ai ishte “plotësisht i informuar” se po kryente një veprim të paligjshëm, tha gjykata.

Sarkozy mohoi me forcë të gjitha akuzat kundër tij gjatë gjykimit 10-ditor që u zhvillua në fund të vitit të kaluar.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme