1.7 milionë duan të ikin nga Shqipëria

Prishtinë | 12 Dhj 2018 | 18:14 | Nga Ekonomia Online

Kompania e mirënjohur e sondazheve Gallup, deklaroi se 60% e shqiptarëve do të braktisnin përfundimisht Shqipërinë nëse do të kishin mundësi.

Sipas Gallup, kjo e bën Shqipërinë vendin e katërt në botë me prirjen më të lartë për emigracion. Më keq renditen vetëm dy , që janë Sierra Leone dhe Liberia, si dhe shteti i shkatërruar i Haitit, tre vende ku niveli i varfërisë luhatet nga 54 deri në 70%.

E shprehur në numër popullsie, kjo do të thotë se nga 2.87 milionë banorë që ka aktualisht Shqipëria, 1.7 milionë duan të ikin jashtë. Kjo është një prirje për emigrim më e lartë edhe se ajo e vendeve të përfshira në luftëra civile dhe shkaku kryesor, sipas qytetarëve, është ekonomia, por edhe mungesa e shërbimeve publike, shkruan topchannel përcjellë Klan Kosova.

Që prej rënies së komunizmit shqiptarët kanë braktisur në masë atdheun. Por, prirja për emigracion vazhdon të jetë njësoj e fortë edhe tre dekada më pas. Ky është një fenomen i cili kërcënon të ardhmen e ekonomisë duke shqetësuar edhe institucionet ndërkombëtare.

Në misionin e fundit në Tiranë, Fondi Monetar Ndërkombëtar deklaroi se Shqipëria ka nevojë për rritje më të lartë ekonomike dhe investime në sektorët me prioritet si arsimi dhe shëndetësia për të zbutur prirjen e popullsisë për të emigruar.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme