Mjekët e Bosnjës po përgatiten për valën e re ndërsa Coronavirusi po përhapet

Prishtinë | 05 Nën 2021 | 08:58 | Nga Ekonomia Online

Duke parë me frikë ndërsa rastet me koronavirus në vendet fqinje po rriten, mjekët në Bosnjë po përgatiten për një valë të re në vendin ballkanik që ka një shkallë të ulët vaksinimi dhe ka qenë ndër vendet evropiane më të goditura më herët në pandemi.

Në qytetin veriperëndimor të Banja Lukës, stafi në repartin COVID-19 të spitalit kryesor të qytetit paralajmëroi se shtrimet në spital ishin shtuar ditët e fundit dhe mund të shpërthenin së shpejti.

Nga kapaciteti bazë i spitalit me 300 shtretër për pacientët me COVID-19, 223 ishin tashmë të mbushur, përfshirë 32 në kujdesin intensiv.

Gjatë rritjeve të mëparshme, spitali arriti të zgjerojë kapacitetin e tij në rreth 700 shtretër.

Në shumicën e vendeve të Evropës Qendrore dhe Lindore, qeveritë kanë hezituar të kthehen në bllokime, duke shpresuar në vend të kësaj të rrisin vaksinimin me leje për COVID-19 dhe apele pro-vaksinimit.

Shkalla e vaksinimit në Bosnjë është rreth 22% e popullsisë prej 3.2 milionë banorësh, që është ndër më të ulëtat në Evropë.

Mjekët në Banjallukë thanë se shumica e pacientëve të tyre aktual nuk ishin vaksinuar ose kishin marrë vetëm një dozë.

Pacientët e vaksinuar të pare Danijel Gjokiq, kryemjeku i repartit COVID-19 në Qendrën Klinike Universitare të Republikës Sërpska, në përgjithësi kishin qenë më të moshuar dhe të gjithë i kishin mbijetuar sëmundjes.

“Dëshiroj të shfrytëzoj rastin për të theksuar sërish se vaksinimi, me çdo vaksinë, është me të vërtetë mënyra e vetme dhe më e sigurt për të luftuar infeksionin COVID-19 dhe këtë pandemi”, tha Gjokiq, raporton AP.

Një pacient i pavaksinuar me COVID-19, 43-vjeçari Rajko Milunoviq tha se do ta marrë injeksionin kur të dalë nga spitali.

Shumica në Bosnjë janë skeptikë ndaj vaksinave për shkak të mosbesimit të përgjithshëm ndaj autoriteteve dhe teorive konspirative kundër vaksinimit.

“Vetëm kur e ndjeni këtë sëmundje në lëkurën tuaj, në veten tuaj, atëherë e kuptoni se sa e rrezikshme është”, tha Milunoviq.

“Unë e shoh gjithçka të qartë tani. Sapo të dal nga këtu, do të vaksinohem. Mendoj se vaksina është një gjë e mirë”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme