Nis seanca për rrëzimin e Abazoviqit

Prishtinë | 19 Gus 2022 | 12:24 | Nga Ekonomia Online

Seanca e sotme për diskutimin e mocionit të mosbesimit ndaj qeveirsë së Dritan Abazoviç në Parlamentin e Malit të Zi ka mbledhur kuorumin e nevojshëm për ta futur në agjendë.

54 deputetë e adoptuan rendin e temave të ditës në ora 11:45, përkatësisht 45 minuta me vonesë nga ç’parashihej.

Shefi i Grupit Parlamentar të Partisë Demokratike të Socialistëve, Danijell Zhivkoviç, nga partia njëherit edhe ka inicuar mosbesimin ndaj qeverisë së Abazoviç, tha se qeveria duhet të rrëzohet sot për shkak të braktisjes së agjendës evropiane, agjendë kjo për të cilin në rend të parë DPS-ja i kishte siguruar shumicën parlamentare.

Mocioni i mosbesimit erdhi si pasojë e nënshkrimit të marrëveshjes së ashtuquajtur “Themeltare” me Kishën Ortodokse Serbe nga Dritan Abazoviç.

“Marrëveshja për mbështetjen e qeverisë së pakicës është krijuar që qeveria të merret me çështjet e krizës institucionale, kthimit të besueshmërisë në sistemin e shëndetësisë dhe sigurisë. Në vend që të zhbllokojë institucionet, në vend që ta bëjë vendin të aftë. dhe gati për t’u anëtarësuar në BE në 2025 – ai shans nuk u shfrytëzua. Kishte disa tema dhe detyrime të tjera”, tha Zhizhkoviç.

“Në vend të kësaj, ne pamë se sot Mali i Zi nuk ka institucione gjyqësore të zhbllokuar, nuk është zgjedhur një gjykatës i Gjykatës Kushtetuese, nuk kemi zgjedhur avokatë eminentë në Këshillin Gjyqësor. Ne nuk kemi dy- Të tretët e mbështesin këtë sepse kryeministri Abazoviq u pajtua me shantazhet dhe kushtet që i janë dorëzuar nga DF (parti pro-serbe). Ju pranuat me shantazhin e atyre që nuk e kishin besimin tuaj”.

Zhivkoviç tha se Mali i Zi nuk ka më kohë për eksperimente politike.

“Ka një sërë arsyesh që tregojnë se Qeverisë suaj (e Abazoviçit) duhet t’i shkurtohet mandati sot. Qeveria nuk është marrë me stabilitetin financiar të Malit të Zi dhe rikthimin e besimit te investitorët në këto 100 ditë. Ne shohim që shëndetësia është gati në kolaps. Gjithçka që thashë tregon qartë se qeveria juaj ka humbur besimin”.

“Mundësia e humbur nuk mund të kthehet, keni pasur mbështetje serioze në parlament për t’u bërë kryeministër evropian, por nuk e keni shfrytëzuar këtë shans dhe sot e bëtë veten ish-kryeministër. Prandaj duhet të bjerë edhe qeveria juaj sot. Është përgjegjësi politike për mbrojtjen e interesave kombëtare. Është e nevojshme të përcaktohet data e zgjedhjeve sa më shpejt”, tha Zhizhkoviç.

Të ngjashme