Trump nënshkruan urdhrin për kufizimin e aplikimit për azil nga emigrantët

Prishtinë | 10 Nën 2018 | 08:56 | Nga Ekonomia Online

Presidenti amerikan Donald Trump nënshkroi të premten një deklaratë që në mënyrë efektive do të pezullojë dhënien e azilit për migrantët që kalojnë kufirin amerikan me Meksikën në mënyrë të paligjshme, deri në 90 ditë.

Rendi, i cili hyn në fuqi të shtunën, do të thotë se emigrantët do të duhet të paraqiten në portet e hyrjes së SHBA-së për t’u kualifikuar për azil. Avokuesit e emigrantëve thonë se administrata ka ngadalësuar me qëllim përpunimin e migrantëve në portet zyrtare, duke i detyruar ata të presin për ditë ose javë për të kërkuar mbrojtje.

“Unë sapo nënshkrova shpalljen për azil – shumë e rëndësishme”, u tha Trump gazetarëve të premten përpara se të nisej për në Paris. “Njerëzit mund të vijnë, por ata duhet të vijnë përmes pikave të hyrjes”.

Urdhri pasoi rregulloret e tjera për emigrantët, të lëshuar nga administrata të enjten. Rendi i Trump do të jetë në fuqi për 90 ditë ose derisa Shtetet e Bashkuara të arrijnë një marrëveshje me Meksikën, duke e lejuar atë të kthejë azilkërkuesit të cilët kishin udhëtuar nëpër Meksikë, shkruan Top Channel.

Diplomatët amerikanë dhe meksikanë kanë zhvilluar bisedime mbi çështjen këtë vit, por ka pasur pak indikacione se Meksika do të pajtohet me një pakt të tillë. Plani, i cili thërret të njëjtin autoritet që Trump e përdori për të justifikuar ndalimin e udhëtimit për qytetarët e disa popujve me shumicë myslimane, ka gjasa të sfidohet shpejt në gjykatë.

Grupet pro-imigrante kanë denoncuar planin e administratës, duke argumentuar se bie në kundërshtim me ligjin ekzistues të SHBA-së dhe padrejtësisht kufizon mbrojtjen e azilit për ata që largohen nga persekutimi dhe dhuna.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatë, UNHCR, tha të premten se ekspertët e saj ligjorë po rishikonin politikën e re të SHBA, por refuzuan të komentojnë më tej.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme