Senatori kanadez kërkon pjesëmarrjen e Tajvanit në OKB

Prishtinë | 15 Sht 2021 | 10:06 | Nga Ekonomia Online

Senatori kanadez, Leo Housakos, të hënën shprehu mbështetjen e tij për pjesëmarrjen e Tajvanit në projektet e zhvillimit të qëndrueshëm të OKB -së, një ditë para se kjo organizatë të thërrasë Asamblenë e 76-të të Përgjithshme në Nju-Jork.

Housakos, një anëtar i Partisë Konservatore që përfaqëson Quebec-un, i bëri vërejtjet në një letër publike drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres, të cilën ai ia përcolli Ministrisë së Punëve të Jashtme në Taipei dhe e postoi në Twitter.

“Duke qenë një fener i demokracisë në rajon, ka kaluar shumë kohë që Tajvani të mirëpritet si një partner brenda sistemit të OKB -së,” tha ai.
Fakti që OKB-ja e ka përjashtuar Tajvanin dhe e ka lejuar Kinën të përfaqësojë në mënyrë të rreme vendin që nga viti 1971, rrjedh nga një keqinterpretim i Rezolutës 2758 të OKB -së, e cila “as nuk e deklaron Tajvanin si pjesë të Republikës Popullore të Kinës (PRC), as nuk e autorizon Partinë Popullore Kineze të përfaqësojë Tajvanin në OKB”, tha ai.

Tema e Asamblesë së Përgjithshme për COVID-19, qëndrueshmërinë ekologjike globale dhe rigjallërimin e OKB-së “thërret edhe për përfshirjen e Tajvanit në sistemin e OKB-së dhe përfaqëson një mundësi për të sjellë 23.5 milionë njerëzit e Tajvanit në të,” tha ai.

Përgjigja efektive e Tajvanit ndaj pandemisë, rëndësia për zinxhirët e furnizimit global dhe gatishmëria për të ndihmuar vendet partnere, përfshirë dhënien e pajisjeve mbrojtëse personale Kanadasë, dëshmojnë kontributin që Tajvani mund të japë në OKB, tha ai.

Guterresit i kërkohet të trajtojë përjashtimin e padrejtë të tajvanezëve nga sistemi i tij dhe të korrigjojë politikën e tij diskriminuese ndaj mbajtësve të pasaportave të vendit, tha Housakos.

Për më tepër, Guterres duhet të ndërmarrë hapa për të “siguruar që Tajvanit t’i jepet e drejta për të marrë pjesë në mënyrë të denjë dhe të barabartë në takime, mekanizma dhe aktivitete që lidhen me zbatimin e Qëllimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara”, tha ai.

Në Taipei, ministria shkroi në Twitter se vlerëson njohjen e Housakos për kredencialet demokratike të Tajvanit, kontributin e tij në përgjigjen e Kanadasë ndaj COVID-19 dhe mbështetjen e tij për përfshirjen e vendit në OKB.

Javën e kaluar, përfaqësuesit amerikanë, Scott Perry dhe Tom Tiffany, gjithashtu i bënë thirrje qeverisë amerikane të mbështesë kërkesën e Tajvanit për anëtarësimin në OKB.

Të ngjashme