Janari është muaji më i mirë për të blerë shtëpi

Prishtinë | 11 Shk 2023 | 00:41 | Nga Ekonomia Online

Pranvera dhe vera historikisht janë periudhat më të preferuara për të blerë shtëpi. Moti është i nxehtë, inventari është më i lartë dhe shkolla është drejt përfundimit ose ka mbaruar. Por ata që blejnë gjat sezonit të pikut përballen me konkurencën dhe çmime më të larta. Blerësit të cilët shfrytëzojnë motin e ftohtë përfitojnë në shumë mënyra duke blerë një shtëpi tani.

Një studim i NerdWallet i bërë në shtator të vitit 2016 ka thënë se në këtë periudhë ka më pak konkurrencë. Studimi gjithashtu ka treguar dhe çmimet e shtëpive në janar të cilat janë më të ulëtat gjat vitit. Dhe në vitin 2017, me rritjen e çmimit të hipotekës, ka disa arsye pse janari është periudha më e mirë për të blerë një shtëpi.

Çmimet kanë tendencën të rriten

Vlera e shtëpive në janar ka një diferencë shumë të madhe krahasuar me blerjet në periudhën e verës. Në këtë raport, NerdWallet ka analizuar çmimet e shitjeve të shtëpive në periudhën janar-shkurt të cilat ishin 8.45% më të ulëta krahasuar me periudhën nga qershori në gusht.

Konkurrenca e ulët

“Ti përballesh me pothuasje gjysmën e konkurrencës me të njëjtën sasi të inventarit në treg,” ka thënë Jonathan Smoke, kryeekonomisti i Realtor.com. Kjo do të thotë se më pak shtëpi me oferta të shumta dhe më shumë mundësi për të negociuar me shitësit.

Norma e hipotekave pritet të rritet

Normat e hipotekës filluan të rriten në vjeshtë të 2016-tës. Këtë vit, ekspertët e ekonomisë presin rritje të mëtjeshme dhe kjo do të thotë pagesa më të larta për pronarët e rinj të shtëpive.

“Ndërkohë që ne presim pranverën dhe verën e vitit 2017, ka një arsye tjetër për të bërë blerje në janar dhe shkurt,” tha Smoke.

Me normën e hipotekës që do të jetë e ulët gjithë vitin – dhe konkurrencën e pakët dhe çmimet e ulëta – janari është periudha ideale për të bërë blerjen tuaj.

Të ngjashme