6 gabimet që nuk duhet t’i bëjë një start-up

Prishtinë | 15 Gus 2022 | 07:00 | Nga Ekonomia Online

Fillimi i një biznesi është një hap i madh drejt lirisë financiare. Sidoqoftë, kërkon shumë energji, kohë dhe burime. Meqenëse të tre mund të jenë të kushtueshëm, është e rëndësishme që rezultati ia vlen, por kjo nuk është gjithmonë kështu.

Por ju mund të mësoni nga gabimet e atyre që erdhën para jush. Duke shmangur gabimet e zakonshme të fillimit, do të rrisni shanset tuaja për të patur një kthim të qëndrueshëm të investimeve.

  • Zgjedhja e investitorëve të gabuar:

Në varësi të nevojave të biznesit tuaj, gjetja e investitorëve mund të jetë në krye të listës suaj në fazën e hershme. Investitorët mund t’ju ndihmojnë me kapital në fillimin tuaj, drejtim ose zgjerimin e biznesit. Disa madje asistojnë në vendime.

Shmangni zhgënjimin nga mbikëqyerja, vetëm për të pasur investitor nënvlerësues. Jini të qartë për vlerën dhe rolin që dëshironi të luajnë investitorët. Mos gaboni në interesat e përbashkëta, për vizionin e përbashkët. Investitori mund të jetë i interesuar në idenë e biznesit tuaj, por mund të mos përfshihet në vizionin tuaj.

Zgjidhni një investitor që i përshtatet nevojave tuaja financiare dhe nevojave të biznesit tuaj.

  • Nxitimi në proçesin e punësimit:

Është e vështirë që punësosh dhe t’i mbash punonjësit njëkohësisht, madje edhe në bizneset e suksesshme. Shumë startup-e nxitojnë të punësojnë punonjës, duke shpenzuar më shumë kohë në punësim sesa në zhvillimin e startup-it.

Nëse punonjësit vlejnë si fuqi punëtore, juve ju vlen më shumë të përmbaheni në një numër minimal punonjësish, derisa startup-i juaj të jetë i qëndrueshëm.

Për më tepër, shumë startup-e kanë tendencë të shkojnë në punonjës me kosto të ulët. Ideja është që të minimizohet kostoja, por ndonjëherë punonjës me kosto të ulët do të thotë punë me cilësi të ulët. Investoni tek punonjësit tuaj. Investimi në kohë dhe kapital është një element thelbësor në suksesin e startup-it.

  • Ndërtimi i një ekipi joefektiv:

Punësimi nuk është gjithmonë çështja kryesore. Ndonjëherë performanca është çështja. Mos bëni gabim të zgjidhni anëtarët e ekipit bazuar në disponueshmërinë dhe jo aftësinë. Një ekip joefektiv, i pa nënshkruar mund të parashikojë dështimin e biznesit tuaj.

Kur ndërtoni një ekip, zgjidhni individë që kanë aftësi të ndryshme dhe që kanë të njëjtat vlera si kompania juaj.

  • Këshilla të qarta:

Në fazat e hershme të start up-it dhe administrimit të biznesit tuaj, do të ndjeni nevojën për t’u këshilluar. Kjo është një zgjedhje e mençur, por jo çdo këshill mund të merret parasysh.

Një këshill që jepet për të ndërtuar një biznes nuk do të thotë se do të funksionojë edhe për start up-in tuaj. Mos ndiqni këshillat verbërisht. Është mit fakti që këshillat e investitorit janë gjithmonë të duhurat. Kërkoni këshilla, por hulumtoni dhe pyesni përpara se ti zbatoni.

  • Anashkalimi i fazës së planifikimit:

Disa startup-e fillojnë me një ide, e ndjekur menjëherë me një veprim. Kjo është një recetë për dështimin. Planifikimi nënkupton gjithçka në startup. Ka tre plane për t’u përqëndruar përpara se të filloni biznesin tuaj: planin e biznesit, planin financiar dhe planin e marketingut. Mosarritja e ndonjë prej këtyre mund të rezultojë në dështimin tuaj.

Nëse nuk i kushtoni rëndësi fazës së planifikimit, do t’i japë fund biznesit tuaj përpara se të fillojë madje. Vlerësoni potencialin e tregut dhe hulumtoni idenë e biznesit. Kjo përfundimisht do ta bëjë më të lehtë fazën e zbatimit në biznesin tuaj.

  • Vendosja e produktit si prioritet:

Ju mund të jeni duke menduar, “Çfarë? Mendova ta vendosja produktin në prioritet sepse kjo ishte rruga e duhur”. Primare në çdo kompani vjen konsumatori, pastaj vjen produkti juaj. Keni një ide se kush është klienti juaj ideal, si mund t’i gjeni dhe si do të reagojnë ata ndaj produktit tuaj?

Vendosja e klientëve në radhë të parë, do të sigurojë që ju nuk jeni në rrugën e duhur kur bëhet fjalë për zhvillimin e idesë tuaj, dizajnimin e produktit, paketimit dhe marketingut për audiencën tuaj të synuar.

Në përfundim:

Kurseni energjinë, kohën dhe burimet tuaja duke shmangur këto gjashtë gabime kryesore. Rruga drejt suksesit në biznes do të jetë më e butë pa këto gropa. Kini kujdes nga këto.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme