A janë mesazhet tuaja të punës aq private sa mendoni?

Prishtinë | 24 Nën 2021 | 23:15 | Nga Ekonomia Online

A keni pasur ndonjëherë një ditë të keqe në punë, jeni ankuar për kolegët për këtë përmes një aplikacioni të brendshëm ku dërgoni mesazhe me njëri tjetrin dhe më pas jeni shqetësuar se shefi juaj mund të jetë në gjendje të lexojë të gjitha ankesat tuaja? Rezulton se ju keni çdo të drejtë të shqetësoheni për këtë; komunikimet në një pajisje pune janë rrallë aq private sa mund të duken.

Në korrik, Netflix shkarkoi tre drejtues marketingu për mesazhe që kritikonin kolegët për atë që ata mendonin se ishte një kanal privat, Slack. Zv. Drejtori i Përgjithshëm i Netflix, Ted Sarandos, shpjegoi në një postim në LinkedIn se ky nuk ishte një rast i thjeshtë i punonjësve që flisnin në Slack, por më tepër ishin “komente personale kritike të bëra gjatë disa muajve për kolegët e tyre. Gjithashtu vlen të përmendet se ne nuk monitorojmë në mënyrë proaktive Slack ose email,” vazhdoi ai. “Kanali Slack është i hapur, kështu që çdokush mund të ketë qasje në biseda edhe pse punonjësit në fjalë menduan se ishte privat.”

Punonjësit shpesh joshen nga iluzioni i privatësisë kur bëhet fjalë për komunikimet në vendin e punës, duke besuar gabimisht se ata mund të bisedojnë privatisht, të dërgojnë email apo edhe videokonferencë në një kompjuter të kompanisë pa menduar që punëdhënësi i tyre mund ta shikojë atë informacion më pas. Megjithatë, ajo që duket private në këtë moment shpesh mund të bëhet publike me klikimin e një butoni. Realiteti është se teknologjia ekziston për punëdhënësit që të ndjekin pothuajse të gjitha komunikimet në vendin e punës nga të gjithë punonjësit në çdo kohë, edhe nëse kompanitë janë rrallë transparente për nivelin në të cilin e bëjnë këtë.

Çfarë duhet të keni parasysh ju si punonjës të kompanisë dhe pse duhet të keni kujdes?

Supozoni se asgjë nuk është private

“Punonjësit duhet të supozojnë se sa herë që përdorin pajisje në pronësi të kompanisë, çdo gjë që ata mund të bëjnë, përfshirë komunikimet me shkrim ose faqet e internetit që mund të vizitojnë, janë subjekt i vëzhgimit”, thotë Heather Egan Sussman, me qendër në Boston, kreu i firmës ligjore Orrick’s.

Sigurisht, ka arsye legjitime pse kompanitë monitorojnë komunikimet e brendshme. Sussman thotë se kompanitë në sektorët përfshirë shërbimet financiare janë shumë të rrepta dhe duhet të monitorojnë në mënyrë proaktive komunikimet si pjesë e programeve të tyre të pajtueshmërisë. Çdokush që merret me materiale sensitive (të tilla si regjistrat shëndetësorë ose kontratat qeveritare) gjithashtu mund të monitorohet në mënyrë proaktive, për të mbrojtur biznesin, reputacionin dhe burimet e kompanisë.

Kompanitë jashtë këtyre sektorëve shpesh marrin një qasje më reaktive, thotë Sussman, duke kapur komunikimet përmes një programi të ruajtjes së të dhënave (i cili arkivon të dhënat për një periudhë të caktuar kohe) dhe pastaj duke shikuar atë informacion vetëm kur është e nevojshme për të trajtuar ndonjë problematikë që mund të ndodhë. Kjo përfshin jo vetëm mesazhe dhe email, por shpesh video konferenca edhe në Skype, Zoom ose Teams, të cilat mund të regjistrohen dhe të ruhen.

Shumë mjete në vendin e punës, përfshirë Slack, Google Workspace dhe Microsoft Teams, kanë veçori që lejojnë menaxhmentin të ruajë dhe kërkojë mesazhe, veçanërisht nëse ata kanë paguar për një plan premium. Kjo do të thotë që edhe nëse krijoni një bisedë private me dy ose tre grupe ose dërgoni mesazhe direkte, ato biseda në dukje private ende mund të shihen nga menaxhmenti (megjithëse ata shpesh do të duhet të kalojnë nëpër IT ose HR për qasje, zakonisht me një arsye e vlefshme). Në shumë raste, përfshirë në Slack, kompanitë madje mund të rishikojnë historinë e redaktimit dhe të kenë qasje në mesazhet e fshira. Disa sisteme të postës elektronike do të krijojnë në mënyrë të ngjashme një kopje automatike të të gjitha mesazheve që kalojnë nëpër to, ndërsa të tjerët do të krijojnë kopje rezervë të mesazheve të reja ndërsa vijnë në inbox tuaj. Si i tillë, nuk mund të supozohet kurrë se një mesazh i fshirë është zhdukur përgjithmonë.

Brian Kropp, shef i kërkimit për hulumtimin global dhe firmën këshilluese Gartner’s HR, me lokacion në zonën e Uashington DC, thotë se e vetmja kohë që kompanitë me të vërtetë kthehen dhe shikojnë përmes këtyre komunikimeve është kur ka arsye të besohet se ka pasur një lloj problem të performancës, vjedhje të të dhënave, ngacmim ose ankesa të tjera që kërkojnë një hetim të brendshëm.

“Punonjësit dinë shumë pak”

Kur kompanitë dyshojnë se ka ndodhur sjellje joprofesionale, ka kufizime minimale për t’i parandaluar ata që të kontrollojnë komunikimet e punonjësve në vendin e punës. Në asnjë vend të botës, nuk ka kërkesë ligjore që thotë se punëdhënësit duhet t’ju informojnë në lidhje me të dhënat që ata po mbledhin për ju.

Disa kompani do të përfshijnë një deklaratë të nivelit të lartë në manualin e punonjësve të tyre që thotë se punonjësit nuk do të kenë asnjë pritshmëri të intimitetit në vendin e punës në komunikimet e tyre, por shkalla aktuale në të cilën ata po monitorohen mund të jetë jashtëzakonisht e vështirë për t’u zbuluar. “Kur nënshkruani një kontratë, normalisht punëdhënësi nuk ju thotë,” ne po ju monitorojmë “,” thotë Aida Ponce del Castillo, një studiuese e lartë në Bruksel. “Punonjësit shpesh dinë shumë pak.”

Në një mjedis profesional, mund të jetë më mirë të supozoni se jeni duke u monitoruar dhe të silleni në përputhje me rrethanat

Pra, si mund të flisni me kolegët tuaj për një situatë të vështirë pa u shqetësuar që ato mesazhe të përdoren kundër jush? Duke supozuar se shumica e komunikimit në kompjuterin tuaj të punës mund të regjistrohet dhe ruhet, mënyra më e sigurtë për të ndarë frustrimet, është ballë për ballë ose me një telefon privat që nuk është i lidhur me punën tuaj. Edhe email-et personale ose llogaritë e mediave sociale të aksesuara në një pajisje në pronësi të punës mund t’ju ​​hapen për monitorim.

Në një mjedis profesional, mund të jetë më mirë të supozoni se jeni duke u monitoruar dhe silleni në përputhje me rrethanat. Nëse dëshironi të shprehni një ankesë për një koleg ose një situatë profesionale, mendoni nëse kjo ankesë është konstruktive dhe e dobishme për organizatën në përgjithësi. Nëse është kështu, përdorimi i mjeteve të punës për të ndarë ndjenjat tuaja nuk duhet t’ju fusë në telashe. Nëse mesazhi nuk mund të konsiderohet domosdoshmërisht konstruktiv, ndoshta është më mirë të shfryni nervat në kafe, në telefonin tuaj privat ose në bar pas punës.

Në përgjithësi, ekspertët paralajmërojnë që kompanitë rrallë shikojnë komunikimet në vendin e punës thjesht për të parë se kush po bën thashetheme dhe kush jo. Kërkime të tilla, kur ato ndodhin, janë pothuajse gjithmonë për të kërkuar komente që janë në shënjestër, diskriminuese ose mund ta vënë kompaninë në rrezik të procesit gjyqësor. Nëse nuk jeni të sigurtë se në cilat të dhëna ka akses punëdhënësi juaj, sa kohë ruhen dhe në çfarë rrethanash mund të përdoren, gjithçka që duhet të bëni është të keni kujdes dhe të pyesni për çdo gjë që ju shqetëson. (BBC)

Të ngjashme