“Mblidhni telefonat”. Këshilla e profesorit të famshëm për çdo kompani

Prishtinë | 18 Nën 2021 | 17:42 | Nga Ekonomia Online

Në fillim të këtij viti, hasa në një leksion të ish-profesorit të MIT, Patrick Winston, i quajtur “Si të flasësh”. Leksioni u postua në YouTube disa muaj pas vdekjes së Winston në 2019, dhe që atëherë është parë mbi 4.7 milionë herë.

Winston, i cili dha mësim në MIT për gati 50 vjet dhe ishte një nga profesorët më të dashur të shkollës, diti të magjepste një audiencë. Stili i tij nuk bie në sy, por është jashtëzakonisht bindës – edhe më i vlefshëm kur mendoni se ai ka punuar në fushën teknike të inteligjencës artificiale.

Nëse e shikoni leksionin e plotë dhe ju rekomandoj ta bëni, do të mësoni disa këshilla të paçmueshme që do t’ju bëjnë jo vetëm një folës më të mirë, por edhe një komunikues më të mirë. Megjithatë, do të zbuloni gjithashtu një perlë të paçmuar në pesë minutat e para të fjalimit, kur Winston përshkruan atë që ai e quan, “rregullin e fejesës”. Është një politikë e thjeshtë, e panegociueshme dhe zgjat vetëm pesë fjalë.

Rregulli i Winston: Kur dikush tjetër po flet: “Asnjë laptop, asnjë telefon”

Edhe pse i thjeshtë, ky është një rregull që sot pothuajse askush nuk e ndjek dhe që e bën atë jashtëzakonisht të vlefshëm. Rregulli i angazhimit të Ëinston është gjithashtu një shembull i përsosur i inteligjencës emocionale në jetën reale: aftësia për t’i bërë emocionet të funksionojnë për ju, në vend që të jenë kundër jush.

“Rregulli i Angazhimit” ju bën një dëgjues më të mirë

Ëinston vazhdon të shpjegojë arsyetimin pas rregullit të tij të fejesës.

“Disa njerëz pyesin pse [pa laptop dhe telefon celular] është një rregull angazhimi,” thotë Ëinston. “Përgjigja është se ne njerëzit kemi vetëm një procesor gjuhe”, shpjegon Ëinston. “Dhe nëse procesori juaj i gjuhës është i angazhuar…ju jeni të hutuar. Dhe më keq akoma, ju shpërqendroni të gjithë njerëzit përreth jush, studimet e kanë treguar këtë.”

“Dhe më keq akoma, nëse shoh një laptop të hapur, diku atje, ose këtu lart, më çmend!”

Ëinston ka të drejtë, sigurisht. Në vitet 1950, psikologu Donald Broadbent provoi një pikë të ngjashme duke vendosur subjekte me kufje që jepnin dy mesazhe të ndryshme në të njëjtën kohë, një në secilin vesh. Më pas, Broadbent testoi subjektet në aftësinë e tyre për të ruajtur informacionin.

Përfundimi i Broadbent?

Ne mund të dëgjojmë vetëm një zë në një kohë.

Por si mund t’ju ndihmojë juve dhe organizatës suaj rregulli i angazhimit “pa laptopë, pa telefona celularë”?

Në ditët e sotme, njerëzit janë mësuar t’u përgjigjen menjëherë mesazheve elektronike dhe kjo ka diçka të mirë. Kur u përgjigjeni shpejt mesazheve të të tjerëve, ju jepni informacionin që u nevojitet për të çuar përpara punën e tyre. Për më tepër, ju tregoni se i vlerësoni ato.

Megjithatë, në përpjekjet tuaja për t’u përgjigjur shpejt, ju gjithashtu mund të bëni një gabim të madh. Duke kontrolluar vazhdimisht telefonin tuaj, edhe kur jeni në një takim ose bisedë me të tjerët, ju e lini partnerin tuaj të bisedës me ndjenjën se nuk jeni vërtet “i pranishëm” – dhe se nuk ju intereson ai apo biseda.

Për më tepër, vetëm mendoni për të gjithë kohën e humbur në takime në të cilat dikush përsërit diçka që është thënë tashmë, ose shkon në një tangjente sepse ata ishin të hutuar dhe humbën një pikë kyçe.

Dëgjimi dhe bashkëpunimi i vërtetë kërkojnë vëmendje të plotë. Dhe nëse jeni duke folur me një person tjetër, ai person mendoi se jeni mjaftueshëm i rëndësishëm për t’ju dhënë kohën dhe vëmendjen e tij.

Pse të mos ktheni nderin?

Në fakt, për shkak se shumë njerëz e kanë zakon të vazhdueshëm të kontrollojnë telefonat, imagjinoni se çfarë ndodh kur dikush vjen tek ju dhe ju i kërkoni atij për një sekondë ta lërë telefonin tuaj ose ta vendosë në heshtje, në mënyrë që të përqendroheni tek ai.

Vetëm ky gjest do të sinjalizojë se sa të rëndësishëm janë ata për ju.

Ju gjithashtu duhet të merrni parasysh një rregull “pa telefon” për kohë ose vende specifike. Nuk ka pajisje shtesë për takimet e bashkëpunimit, për shembull. Ose, disa takime (ose pjesë takimesh) ku të gjitha pajisjet janë hequr.

Do të habiteni nga përfitimet pozitive që korrin këto veprime — dhe thellësia dhe cilësia që i shtojnë marrëdhënieve tuaja.

Pra, nëse dëshironi të rrisni cilësinë e takimeve, bisedave dhe madje edhe marrëdhënieve tuaja, merrni një faqe nga libri i lojërave të Patrick Ëinston:

Pa celularë, pa laptop.

Sepse ju mund të dëgjoni vetëm një zë në një kohë. (INC)

Të ngjashme